Haber: Fatoş Erdoğan 

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Şişhane Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi, Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasını protesto etti.

Eyleme DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri ve yurttaşlar katıldı.

Basın açıklamasına DEM Parti Milletvekilleri, CHP, EMEP, EHP, HDK, TİP, TÖP, Sol Parti, SEP, SODAP, ESP, Kaldıraç, Mücadele Birliği, KESK, Haber-Sen, Limter İş ve çok sayıda kişi katıldı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları: " Saray, Erdoğan buraya kulak ver! Senin kayyum atamalarına rağmen halk sana biat etmiyor. Sen kayyum atadıkça AKP eriyor. AKP'nin son yerel seçimlerde aldığı oy ortada. Biz buradan devrimci ve demokrat kurumlar olarak bir kez daha sesleniyoruz: faşizme karşı omuz omuzayız." dedi.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan da, AKP’nin kayyım anlayışı halkın iradesinin karşısında duramayacağını söyleyerek şunları ifade etti:

“Kayyım atamanın tüm Türkiye halklarının demokratik haklarının gaspı anlamına geldiğini ifade eden Aslan, “Bu sadece Hakkari meselesi değildir. Bugün saray rejiminin elinde baskı aygıtı dışında hiçbir şey kalmamıştır. Sadece bu baskı aygıtıyla ayakta durmaktadır. Bu otoriter rejim er ya da geç halkın iradesine çarpacaktır. Başta Kürt halkı olmak üzere bütün Türkiye’ye gözdağı verilmiştir. Bugünlerde sınır ötesi operasyonlarını konuşuyorlar. Rojava halkının seçim iradesine darbe vurmak istiyorlar. Sınır ötesi operasyonlarından vazgeçin, onların demokratik haklarına saygı duyun. Eğer bunu yapmazsanız bütün Türkiye işçi ve emekçileri olarak karşınızda duracağız."

Her zaman kayyımların karşısında olacaklarının altını çizen CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, “10 yıl önce açılmış bir dava yüzünden kayyım atılmasını reddediyoruz. Akyyım seçmenin sandıkta çıakn iradeyi yok saymaktır. Türkiye’de nerede olursa olsun eğer bir belediye başkanın seçilmesinin önünde bir engel var ise orada belediye meclis üyeleri seçilir. Bunlar sadece yerel seçimlerde yaşanmıyor. Ne yazık ki uzun süredir bunlarla karşı karşıyayız. Hatay’ın seçilmiş milletvekili de halen cezaevinde. Bu kayyımların karşısında her zaman ortak bir şekilde mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk de şöyle konuştu:

“Bir kişinin isteği ile, bir küçük yazı ile kayyum atanıyor bu kabul edilemez. Böyle bir demokrasi söz konusu olamaz. Böyle adalet olmaz. Adalet ve Kalkınma Partisi'ne soruyorum: bunu hangi coğrafyadan örnek alıyorsunuz? Afrika'dan mı? Asya'dan mı?”

ŞİŞHANE'DE EYLEMCİLERE GÖZALTI

Öte yandan ablukanın yanı sıra polis, Şişhane’de eylemcilerin bazılarını gözaltına aldı.

Polisin Taksim'e doğru yürümek isteyen göstericileri durdurma uyarıları sonuçsuz kaldı.

Yurttaşlara sert müdahalelerde bulunulurken, Şişhane'de çok sayıda eylemcinin gözaltına alındığı öğrenildi.