DW Türkçe'nin haberine göre, Demokrat Parti’nin Kasım ayındaki seçimlerdeki başkan adayı ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Cumhuriyetçi rakibi eski Başkan Donald Trump, 10 Eylül’de ABC haber kanalında yayınlanacak tartışma programına katılmayı kabul etti.

NBC haber kanalının ise, ikinci bir münazara için taraflarla görüşmeler yürüttüğü bildirildi.

Bu arada Trump dün düzenlediği uzun basın toplantısında CBS haber kanalının kendi başkan yardımcısı adayı, Ohio Senatörü JD Vance ile Harris’in başkan yardımcısı adayı

Minnesota Valisi Tim Walz arasında bir tartışma programı yapılmasını kabul ettiğini söyledi.

Trump ayrıca, kendisine verdiği destekle bilinen Fox haber kanalının 4 Eylül'de yapılacak bir münazarayı kabul ettiğini, ancak Harris’in ekibinin bunu kabul etmediğini kaydetti.

Harris-Trump karşılaşması, 5 Kasım seçimlerine giden kampanyanın en önemli aşamalarından biri olarak görülüyor. Tartışmanın milyonlarca seçmen tarafından izlenmesi beklenirken, ülkede az da olsa kararsız bir seçmen kitlesi olduğuna dikkat çekiliyor.

Anketler ülkede başkanlık yarışının başa baş gittiğini gösterirken, Harris bazı anketlerde az farkla yarışı önde götürüyor.

Biden-Trump tartışması

Trump ve Başkan Joe Biden arasında Haziran ayındaki tartışma, başkanlık yarışında kilit bir rol oynadı.

81 yaşındaki Biden, 27 Haziran'da Trump'la yaptığı münazarada tökezledi, sık sık düşünce akışını kaybetti ve ne Trump'a karşı savunmayı sürdürebildi ne de görevde geçirdiği üç buçuk yılı savunabildi.

Oy oranlarının düşmesi ve Demokrat arkadaşlarının kampanyadan çekilmesi yönündeki baskıları karşısında Biden 21 Temmuz'da yeniden seçilme çabalarına son verdi ve ardından 59 yaşındaki yardımcısı Harris'i başkanlık yarışında desteklediğini açıkladı. Harris seçildiği takdirde ülkenin ilk kadın başkanı ve Barack Obama'dan sonra ikinci siyah başkanı olacak.

Biden yarıştan çekildiğinde ulusal anketlerde Trump'ın yüzde 5 ya da 6 puan gerisindeydi ancak Demokratlar hızla Harris'in yanında yer aldı. Harris, ülke genelinde yapılan pek çok ankette Trump'ın bir ya da iki puan önüne geçmiş olsa da, ulusal sonucu belirlemesi muhtemel bazı eyaletlerde Trump'ın gerisinde kalmaya devam ediyor.

Donald Trump dün öğleden sonra Florida'daki okyanus kıyısındaki Mar-a-Lago malikanesinde düzenlediği 65 dakikalık basın toplantısında 37 soruyu yanıtladı.

78 yaşındaki Trump, rakibi Harris’i basın toplantısı boyunca eleştirdi ve “radikal sol bir kişi” olarak tanımladı. Trump, Kamala Harris’in ilk ismini toplantı boyunca bilerek yanlış telaffuz ederek, "Röportaj yapamıyor, yetkin biri değil. Bir basın toplantısı yapacak kadar zeki değil. Biden'dan daha kötü ve onun kadar zeki değil" dedi.