Haber: Murat Mutlu Hatay

Hatay'ın Defne ilçesinde DİSK/Genel-İş Sendikası Hatay Şubesi tarafından düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne sendikalar, siyasi partiler, STK'lar, işçiler ve çok sayıda vatandaşlar katılım gösterdi.

6 Şubat'ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirilmesiyle başlayan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün açılış konuşmasını tertip komitesi adına DİSK/Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Emin Doğruel gerçekleştirdi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı nedeniyle Şükrü Güçlü Köprüsü üzerinde düzenlenen etkinlikte açılış konuşmasını gerçekleştiren Emin Doğruel, şunları söyledi:

"Bugün, İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü. Bugün dünyanın dört bir yanındaki sınıf kardeşlerimizle beraber demokrasiye, adalete, özgürlüğe, eşitliğe, barışa ve kardeşliğe dair umutlarımızı ve taleplerimizi haykırmak için bir aradayız. Bugün, bu kötülük düzenine karşı mücadele etmek için bir aradayız. 1 Mayıs işçilerin, sömürülen, emeği yok sayılan emekçilerin, gençlerin, kadınların mücadele günüdür. 1 Mayıs haksızlığa ve hukuksuzluğa uğrayanların, toplumda ötekileştirilen bütün kesimlerin talepleriyle meydanları doldurduğu umut ve mücadele günüdür. 1 Mayıs enkaz altında bırakılanların, rızasız rezerv alan uygulamasıyla, keyfi kamulaştırmalarla mülkiyeti gasp edilmek istenenlerin, çadırlarda, konteyner kentlerde sefalete terk edilenlerin, temiz içme suyuna ulaşamayanların, sağlık ve eğitim hakkından yararlanmakta sıkıntı çekenlerin, hak sahiplikleri hala muamma olanların, sağlıklı beslenemeyenlerin ve bir bütün olarak Hatay halkının ortak bir mücadeleyle dayanışmayı büyüteceği gündür. Unutmayacağız, affetmeyeceğiz, helalleşmeyeceğiz diyeceği gündür."

“İNSANCA YAŞAMAYI HAK EDİYORUZ”

Türkiye'nin kaynaklarının herkese yeterli olduğunu söyleyen Doğruel, şöyle devam etti:

"Bizler, işçiler, kamu emekçileri, mühendisler, mimarlar emekliler köylüler, biz sağlıkçılar, biz hekimler, işsizler bu ülkenin büyük çoğunluğuyuz. Bizler üretiyoruz, bizler emeğimizle var ediyoruz ve insanca yaşamayı hak ediyoruz.

Ancak bugünlerde değil insanca yaşamak, hayatta kalmak dahi giderek zorlaşıyor. İnsanca yaşayamıyorsak bu ülke fakir olduğu için değil; ülkenin kaynakları yetersiz olduğu için değil! Bu ülkenin kaynakları hepimizi insanca yaşatmaya yeter. Yeter ki kaynaklarımız rantçılara, sermayeye, faize, saraya, şatafata, silaha ve savaşa değil, işçilere, kamu emekçilerine, emeklilere ve kamu hizmetlerine kullanılsın. Yeter ki çarkları zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapmak için dönen bu düzene bir son verelim.

Mülteciler asgari ücretin altında ücretlerle, sigortasız, güvencesiz ve hatta ölümüne çalışmaya mahkum edilerek tüm ücretler baskı altına alınıyor. Milyonlarca mültecinin çaresizliği, sömürüyü artırmak için kullanılıyor. Biz yasal, Anayasal haklarımızı bile kullanamazken parası ve makamı olanlar hiçbir kurala, mahkeme kararına, hatta kendi yazdıkları yasalara ve Anayasa’ya bile uymak zorunda değil! Hakkımız olanı

almak, birlik ve dayanışma gücümüzü  göstermek için yine alanlardayız. Yaşamı her gün yeniden var eden ama her koşulda en ağır bedellerle sınanan biz işçiler 1 Mayıs’ta haklarımızı demokrasi, eşitlik, adalet ve özgürlük taleplerimizi haykırıyoruz." 

PINAR AYDINLAR'DAN KONSER

Yapılan konuşmaların ardından DİSK/Genel-İş Sendikası Hatay Şubesi tarafından Defne İlçesi'ne bağlı Akdeniz Mahallesi'nde bulunan Şükrü Güçlü Köprüsü üzerinde tertiplenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne katılım gösteren siyasi partiler, sendika ve STK temsilcilerine sanatçı Pınar Aydınlar konser verdi.