Haber: Fatoş Erdoğan
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından yaraları sarmak için gönüllüler, siyasi partiler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları seferber oldu ve olmaya devam ediyor. Depremin ilk gününden itibaren depremzedelerin barınmaları ve acil ihtiyaçlarının karşılanması konusunda koordineli çalışmalar yapan kuruluşlar ilk andan itibaren deprem bölgelerine yardım ulaştırmayı sürdürdü ve dayanışma çadırlarında ulaştırmaya devam ediyor.
Hatay'ın neredeyse bütün ilçelerinde bir dayanışma çadırı bulunuyor. Halk ilk günden beri yanlarında olan dayanışma gösteren kuruluşlardan ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Siyasi Partiler ve sivil toplum kuruluşları yardımın ulaşmadığı köylere gıda, giysi ve çadır götürüyor. Depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen temiz su, çadır, gıda, giysi ve hijyen malzemelerine ulaşımda güçlük çekiyor halk. Dayanışma için gelenler ihtiyaçları karşılanmak için gece gündüz çalışma yürütüyor.
KAYYUM ATANMAYAN İKİ HDP İLÇE BELEDİYESİNDEN BİRİ PATNOS BELEDİYESİ HATAY'DA
Bir çok belediye de dayanışma için Hatay'da bulunuyor bunlardan biri de Patnos Belediyesi. Patnos Belediyesi kayyum atanmayan iki HDP ilçe belediyesinden biri, günlerdir Hatay'da kurdukları aşevi ile yurttaşlara sıcak yemek yapıyor. Patnos Belediyesi çalışanı Kerem Yiğit 24 saat burada yemek bulabilirsiniz mutfağımız herkese açıktır diyerek yurttaşları Patnos Belediyesi Aşevi'ne davet etti.
KADIN ÇADIRI'NDA DAYANIŞMA DEVAM EDİYOR
HDP Kadın Meclisi, TJA ve bileşenlerinin kurduğu Kadın özgün alanı Kadın Çadırı'nda çalışma yürüten Kadın hakları Aktivisti Figen Ovat, kadınlara özgü çadırda yaptıkları çalışmaları anlattı.
Ovat dayanışma için kaldığı sürede bine yakın kadınla temas ettiklerini bine yakın hikayeyi kalbinde taşıdığı söyledi.
Kadınlara çağrı yapan Ovat, Hatay'a Defne'ye çok acil olarak temel ihtiyaç malzemesi olan kadın hijyen malzemeleri, kadın iç çamaşırı gönderilmesini talep etti.
Temiz suya erişim hakkının çok sınırlı olduğunu vurgulayan Ovat banyo yapamama sorunun bazı hastalıklara yol açtığını mantar, uyuz vakalarının başladığını söyledi.
HALK CİDDİ SORUNLARLA BAŞBAŞA
Depremin ilk günlerinden beri Hatay'da dayanışma için halkın yanında olan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Hatay'da halkın ciddi sorunlarla başbaşa bırakıldığını söyledi. Çadır sorunun devam ettiğinin altını çizen Gülüm halk derme çatma kendi yaptıkları barakalarda kalıyor dedi.
Devlet görevlilerinin ısrarla burada çadır dağıtmadığını halkı çadır kentlere yönlendirdiğine dikkat çeken Gülüm halkın çadır kentlere girmek istemediğini kendi yerlerinde, köylerinde yaşamak istediklerini söyledi. İktidarın halkı çadır kente zorlamasına tepki gösteren Gülüm iktidarın bundan bir an önce vazgeçmesini istedi.
HELALLEŞECEK BİR DURUM YOK
Gülüm sağlık sorunlarına dikkat çekti çok fazla engelli insan olduğunu vurguladı. Gıda sorunun devam ettiğini belirten Gülüm içme suyu sıkıntısının da çözülmediğini belirtti.
İktidar yukarıdan bakarak her şeyi çözdüğünü iddia ediyor. Toplumu sorunları çözdüğüne ikna edemeyen iktidar helalleşelim diyor. Helalleşecek bir durum yok! İnsanlar yakınlarının seslerini duya duya onların ölümlerini seyretmek durumda bırakıldı. Bu acıyı unutmak kolay değil diyerek sözlerine devam eden Gülüm şunları söyledi: "Her gittiğimiz yerde halk bu acıyı unutmayacaklarını ve affetmeyeceklerini söylüyor."
DEPREM İÇİN TOPLANAN MİLYARLARCA LİRA NEREYE GİTTİ?
Gülüm Hatay'da halkın endişelerini de değindi. İktidarın burayı rant alanına çevirip, yandaşlarına rant alanı yaratmak istediğine dikkat çekti.
Depremde herşeyini kaybeden halkın borçlandırılarak ev sahibi yapılmasına tepki gösteren Gülüm bir kez daha depreme karşı güvenli evler inşa edileceği hikayesini rantsal dönüşüme zemin yapılacak dedi. Gülüm, iktidara deprem için toplanan milyarlarca lira nereye gitti? bu paralar depremzedelerin ihtiyaçları için neden kullanılmadı? sorularını yöneltti ve ekledi; bu halk evini barkını terk etmeyecek kimseye hakkını yedirmeyecek.
SİYASİ İKTİDARIN RANT VE TALAN POLİTİKALARI FELAKETİ KATLİAMA DÖNÜŞTÜRDÜ
KESK eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Hatay Defne'de KESK olarak ilk günden beri çalışma yürüttüklerini belirtti. Siyasi iktidarın rant ve talan politikaları burada yaşanan deprem felaketini katliama dönüştürdü diyerek sözlerine başlayan Kablan, iktidarın insanların hala üç temel ihtiyacı olan barınma, hijyen, sağlık gereksinimlerini karşılamamasının bilinçli bir politika olduğunu vurguladı. Siyasi iktidarın düşmanlaştırma politikalarına karşı halkın dayanışmasıyla bu süreci yeniden inşa edeceğiz diyerek sözlerini sürdüren Yeşil, KESK olarak dayanışma için burada olmaya devam edeceğiz dedi.
SERALARDA KALAN ÇOCUKLAR OKULLARINA DEVAM ETMEK İSTİYOR
Hatay Defne'de bulunan dayanışma çadırında konuştuğumuz HDP Milletvekili Serpil Kemalbay sözlerine deprem bölgesi hala sahipsiz, hala kimsesiz, hala hiçbir sorun çözülmedi diyerek başladı. Kemalbay çocukların okulları ile ilgili endişelerine değindi. Çocukların derslerine devam etmek istediklerini fakat internet ve çalışma koşulları olmadığı için devam edemediklerini belirten Kemalbay seralarda kalan çocukların koşullarının iyileştirmesi ve enkaz altında kalan ders kitaplarının temin edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Köy okullarının bir an önce açılması çağrısı yaptı. Kemalbay hükümetin gettolar yaratmak istediğine dikkat çekti hükümeti halkla konuşarak süreci yürütmeye davet etti. Çadır ihtiyacının devam ettiğinin altını çizen Kemalbay şu, ekmek, gıda ihtiyaçları için dayanışma çağrısında bulundu.