Haber: Fatoş Erdoğan
Türkiye'de bir çok ilde yıkıma neden olan merkezi Kahramanmaraş olan 6 Şubat'taki depremlerin 28. gününde Hatay'ın Antakya ve Defne ilçesinde depremin etkileri devam ediyor. Hatay'da Su, çadır ve hijyen malzemeleri ihtiyacı var. Bir çok aile hasarlı evlerden eşyalarını asansör vinç yardımıyla çıkartıyor. Kentin caddelerinde eşya kamyonların biri gidiyor biri geliyor. Duvarlar kayıp ilanlarıyla dolu. Depremin üzerinden 28 gün geçti Hatay hala enkaz altında.
Hatay'da geleceğe dair belirsizlik hakim. Yurttaşların çoğu söz verilen nakti yardımları alamamış, yaşamlarını nasıl kuracaklarına dair herhangi bir girişim olmamış, okullara dair bilgilendirme yapılmamış, memurlar görevlendirme alıp almadıklarını bilmiyor, KYK yurtlarına ve konteyner kentlere yerleştirilen yurttaşlara kira yardımı yapılmamış, çoğu yurttaş ilk etapta verileceği söylenen 10 bin lirayı hala alamamış. Vatandaşlar E devletten binaların hasar durumuna ilişkin bilgi alabiliyor sadece. Çoğu yurttaş az hasarlı binalarına ağır hasarlı raporu verildiği için itirazda bulunuyor.
Ağır hasarlı binaların önünde yüzlerce asansör vinç var. Halkın eşyalarını çıkarmak için hayatını riske atan işçiler ağır hasarlı binalara ölüm riskine rağmen giriyor. Hatay'da asansör vinç yardımıyla eşyalarını çıkartan Ayhan Parlakyıldız şunları söyledi:
Şu an ağır hasarlı olup olmadığını bilmediğim apartmandan eşyalarımı çıkartıyorum. O eşyaları çıkarmak zorundayım çünkü devletten destek almadık, 10 bin lirayı da almadık. Varımız yolumuz molazların altında kaldı, çok zor durumdayız sesimi duyurmak istiyorum! Eşya tahliyesi için para verilecekti, 10 bin lira destek verilecekti bunların hiçbirini görmedik.
"HALKLA DALGAMI GEÇİLİYOR ANLAMIYORUZ"
Hayatımızı riske atıp binalara giriyoruz çünkü elimizde avucunuzu hiç bir şey kalmadı. Akşam zengindik sabah uyandık hiç bir şeyimiz kalmadı herkes sesimizi duysun! AFAD nerede? Kızılay nerede? sadece sözde onları görüyoruz. Halk olarak onlardan hiç bir şey görmedik dayanışma için gelenlerden destek aldık; Ahbap, İBB, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yardım aldık AFAD ve Kızılay'dan yardım görmedik, devletten hiç bir yardım almadık. Ölüm riskine rağmen hasarlı binalardan yurttaşların eşyalarını çıkartan nakliye firması sahibi Levent Arslan 5 gündür Hatay'da çalışma yaptıklarını belirterek canımızı dişimize takarak insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz dedi.
Arslan çalışan arkadaşlar açısından tehlikeli olan bu duruma asansörcü ve nakliyeciler olarak devam ettiklerini söyledi. insanların eşyaları evlerinde kaldı, çoğu insan maddi yetersizliği nedeniyle bir daha bu eşyaları yerine koyamayacak bunu bize üzüntülü bir şekilde anlatıyorlar biz de elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz dedi. Yurttaşların çoğunun hasarlı binalardan beyaz eşyalarını ve çocuklarının kıyafetlerini talep ettiğini belirten Arslan bina hasarı azsa diğer eşyalarını da çıkartıyoruz dedi
Arslan hasarlı binalardan eşya çıkartan bazı arkadaşlarının enkaz altında kaldığını dün bir arkadaşlarının cenazesini memleketine gönderdiklerini anlattı.
Bu ortamda insanlara yok deme şansımız olmuyor zaten çok zor durumdalar diyerek durum tespiti yapan Aslan insanlara yardım etmek ve ekmek parası kazanmak için burada kalmaya devam edeceklerini söyledi.