Haber: Fatoş Erdoğan
Depremin üzerinden bir ay geçti. Resmi rakamlara göre depremlerde 46 bin 104 kişi hayatını kaybetti. Kalanlar hem yaşam mücadelesi veriyor hem de hukuki sorunlarla uğraşıyor. Hatay'da binaların hasar tespiti bina dışına bakılarak veriliyor. Ağır hasarlı binalara az hasarlı, az hasarlı binalara ağır hasarlı raporu verilmiş.
Depremin üzerinden bir ay geçti Hatay'da hasar tespit çalışmaları binaların dışına bakılarak veriliyor. Ayrıca Hatay'da bazı bölgelerde binaların hasar tespiti ilk depreme göre yapılmış hasarlı binaların devam eden depremlerde yıkılıp yıkılmadığına tekrar bakılmamış. Birçok yurttaş E devletten verilen rapor karşısında şaşkın itiraz süresi bir ay olarak belirlenmiş.
Hatay Defne ilçesi Pınarbaşı mah. 13 sokakta zemin katta oturan İsmail Yurdakul az hasarlı raporu verilen oturduğu apartmanı gösterdi. Binanın dört katı ağır hasarlı olarak tespit edilmiş İsmail Yurdakul'un oturduğu zemin kata az hasarlı raporu verilmiş Yurdakul ben bu binada nasıl oturacağım diyerek tepki gösterdi.
Yine aynı sokakta binanın dışına bakılarak ağır hasarlı binaya az hasarlı raporu verilmiş. Yurttaşlar E devletten gelen mesajı dokuz8haber'le paylaştı.
Defne ilçesine bağlı Pınarbaşı mah. 13 sokakta oturan Murat Yurdakul ağır hasarlı binaya az hasarlı raporu verilmesine tepki gösterek şunları söyledi:
BİNANIN DÖRT KATI AĞIR HASARLI ZEMİN KATI AZ HASARLI BU NASIL BİR MANTIK
"6 Şubat'taki depremlerin ardından evimiz ağır hasar gördü binanın dış cephesi patlamış durumda. Binanın üste bulunan 4 katına ağır hasarlı raporu verilirken benim oturduğum zemin kata çökmesine rağmen az hasarlı raporu verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 4 kata ağır hasarlı raporu verip yıkım kararı aldı benim oturduğum zemin kata oturulabilir raporu verildi. Bana üst katları yıkacağız siz oturabilirsiniz dediler. Bu nasıl bir mantık yoksunluğu anlamış değilim. İş bilmeyenlere yetki verilmesi benim gibi birçok insanı mağdur etti.
Anayasal güvence altında olan haklarımın bana sağlanmasını talep ediyorum.
Verilen az hasarlı raporu yüzünden haklarımdan yoksun bırakıldım. Maddi ve manevi olarak yıkılmış durumdayım ortada kaldık. Bir an önce bu hatanın düzeltilmesini talep ediyorum"
Hatay Defne'de Dayanışma Gönüllüleri merkezinde hukuki konularda yurttaşlara danışma hizmeti veren Sol Hukuk'tan
Av. Nuriye Alsancak depremin üzerinden bir ay geçti akut ihtiyaçlar az da olsa giderildi ama sorun yumağı devam ediyor diyerek yurttaşların hangi konularda yardım talep ettiği konusunda bilgi verdi.
BİNALARIN DIŞINA BAKILARAK HASAR TESPİT RAPORU VERİLMİŞ
Alsancak, binaların hasar tespiti ve yurttaşlarin hak sahipliği ile ilgili sorunlar olduğunu belirterek hasar tespit çalışmalarının dışarıdan bakılarak yapıldığını söyledi.
Sol Hukuk olarak Hatay'a bağlı köylere de gittiklerini belirten Alsancak, en çok karşılaştıkları sorunların başında gelen hasar tespitine ilişkin itiraz süresinin henüz başlamadığını, sistemde büyük sıkıntı yaşandığına dikkat çekti.
HASAR TESPİTİ RAPORUNA İTARAZ EDİLECEK BİR YER YOK
Yurttaşların Hatay'da gidip itiraz edebilecekleri bir yer yok diyerek sözlerine sürdüren Alsancak şunları söyledi:
"Kaymakamlık binasının olduğu yere bir çadır kurmuşlar ama itiraz alım organizasyonu yapılamamış. Hasar tespit konusu büyük bir sorun olarak devam ediyor bunun yanı sıra hak sahipliği ile ilgili, sosyal yardımlarla ilgili sorunlar var."
BÖLGEDE HAK SAHİPLİĞİ KONUSUNDA SORUNLAR VAR
Yurttaşların sosyal yardımlara ulaşmasının hasar tespiti sonunda verildiğine dikkat çeken Alsancak hak sahipliği konusunun bölgede yaşanan sorunları anlattı.
Birçok yurttaşın evinin ruhsatlı olmadığını belirten Alsancak bir çok binada DASK olmadığını söyledi. Ruhsatı ve DASK'ı olmayan binalarda oturan yurttaşların borçlanma hakkının şu an olmadığına dikkat çeken Alsancak, bu konuda düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Aile apartmanında yaşayan yurttaşların tek bir kişiye ait tapu nedeniyle hak sahipliği konusunda büyük bir sorun yaşadığını belirten Alsancak sorunun çözümü konusunda bir an önce yetkilerin çalışma yapması için çağrı yaptı.