Hakkari Valisi’nin işkenceyi savunan açıklamasına tepki gösteren darp edilen HDP Milletvekili Sait Dede, polis saldırılarına dair bütün görüntülerin yayınlanmasını istedi. 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye'ye getirilmesinin 24’üncü yıldönümünde Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde “Özgürlüğe Yürüyoruz” şiarıyla gerçekleştirilen yürüyüşe dönük polis saldırısında, HDP milletvekilleri Habip Eksik ve Sait Dede yaralandı. HDP’li Eksik, kaldırıldığı hastanede yapılan ilk müdahalede kırıklar nedeniyle ayağı alçıya alındı. Dün Ankara’ya götürülen eksik, sabah saatlerinde ameliyat edildi. HDP’li Sait Dede de polis saldırısında darp edilerek, yerlerde sürüklendi. Ayağından yaralanan HDP’li Dede, Hakkari Valiliği’nin işkenceyi savunan açıklamasına tepki gösterdi. 

"POLİSLER BİZİ LİNÇ ETMEK İSTEDİ"

Yürüyüş alanında bir polis amirinin “Yürüyüşü yaptırmayacağım” tehdidinde bulunduğunu ve müzakereler devam ederken saldırının başladığını belirten Dede, “O an polisler bizi adeta linç etmek istedi. Bir taraftan darp, bir taraftan gaz bombaları… Ben ve Habip vekil (Habip Eksik-HDP Iğdır Milletvekili) yere düşünce, dizimizin alt ve üstüne coplarla, tekmelerle vurdular. Sadece bize değil, orada bulanan herkese aynı muameleyi yaptılar. Vekil olduğumuzu bile bile bunu yaptılar” dedi.

"DARP EDİLDİĞİMİZ GÖRÜNTÜLER NEDEN YAYINLANMIYOR?"

Hakkari Vali’sinin işkenceyi savunan açıklamasına tepki gösteren Dede, “Vali bir dakikalık görüntü yayınlayarak algı oluşturmaya çalışıyor. Bu kentin valisi ise, dün yaşanan tüm görüntüleri göstersin de görelim ne olduğunu. Biz dün yaşanan tüm anların görüntülerinin yayınlanmasını istiyoruz. Neden darp edildiğimiz ana ilişkin görüntü yayınlamıyor? Orada bulunan neredeyse her polis biz yerdeyken, bizi darp etti. Bununla kalmadılar, ikimizin vekil olduğunu bile bile yerde sürüklediler. Bu vali, bu halkın valisi değildir. Bu vali bu kente geldiği günden beri halka zulüm ediyor, işkence ediyor. Vali bu açıklamasıyla yaşanan şiddetin arkasında olduğunu açık bir şekilde ifade etti. O, bu kentin değil, AKP’nin valisidir” diye konuştu. 
 
"VALİ KÜRTLERE DÜŞMANLIK YAPIYOR"
 
Dede, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu işkenceyi savunan vali olamaz. Tabi o da bakanından talimat alıyor. Bir vali gibi değil, AKP’li biri gibi açıklama yapıyor. Gerçi, bir ara AKP’nin adayı oldu, seçimde ne kadar Hakkari halkının valisi olduğu da ortaya çıktı. Vali, buradaki devlet kurumlarının tamamını çökertti. Vali, Kürtlere düşmanlık yapıyor ve Kürtleri düşman olarak görüyor. Yani açıklamasına baktığımız zaman, nasıl akla mantığa aykırı şeyler söylediğini görebiliyoruz. Kendisi bir algı yaratmak istiyor. Eğer cesareti varsa, çıkar tüm görüntüleri yayınlar. Valilik suçu örtbas ediyor. Ona o cesareti veren bakanıdır. Bu vali döneminde insanlar bahçelerinde, evlerinin önünde öldürüldü. Diğer olaylar gibi bunun da üstünü örtmek istiyor.”
 
"BİR İNSAN KENDİ DİZİNİ NASIL KIRAR?"
 
Yüksekova halkının bu durumu asla kabul etmeyeceğini söyleyen Dede, şunları söyledi: “Bir insanın kendi dizini kırması hayatın olağan akışına aykırıdır. Çocuklar bile bu duruma güler. Bize yapılan mafyavari bir saldırıydı. Burada herkes valinin yalan söylediğini biliyor. Görüntüleri yayınlasın da dizimizi nasıl kırmışız göstersin? İnsan bu açıklamaya cevap vermekten bile utanıyor. Yani hiç olmazsa bir kılıf bulur insan. Vali bir kılıf bulmakta bile zorlanıyor. Vali, kaymakam, emniyet amirleri ve polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Onlar bunun hesabını verecek. Bizler darp edildik diye meşru taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Halkımız da vazgeçmeyecektir.”

Öte yandan ayağında kırıklar meydana gelen Eksik'in sabah saatlerinde Ankara'da ameliyat olduğu ve tedavisinin bir süre hastanede devm edeceği öğrenildi.