Hollanda’da 30 yılı aşkın bir mücadele sonucunda işaret dili resmi olarak tanındı. Böylece işaret dilini resmi dil sayan ülke sayısı dünyada 19'a ulaştı.

Hollanda, Felemenkçe ve Frizcenin yanında üçüncü resmi dil olarak işaret dilini kabul etti. Böylece işaret dilini resmi dil sayan ülke sayısı dünyada 19'a ulaştı. işitme engellileri topluluğu bundan böyle imza atarak yemin edebilecek, çevirmen bulundurulmasını talep edebilecek ve Felemenkçe işaret dili ile bilgi edinme hakkını öne çıkarabilecek.

HOLLANDA NÜFUSUNUN YÜZDE 12'Sİ

Yeni Yaşam'ın ANF’den aktardığına göre, bu dilin resmi olarak tanınması, ülkedeki nüfusu 15 bin olan ve ana dilleri işaret dili olan işitme engelliler için iyi bir haber oldu. İşitme zorlukları yaşananların sayısı da bu topluluğa eklendiğinde Hollanda nüfusunun yüzde 12’sini temsil ediyor.

İŞARET DİLİNİ RESMİ DİL OLARAK TANIYAN ÜLKE SAYISI 19 OLDU

İşitme engelliler yıllardır özellikle kriz zamanlarında basın toplantılarının canlı olarak bir çevirmen tarafından çevrilmesini talep ediyor. Hollanda ile birlikte işaret dilini resmi olarak tanıyan ülkelerin sayısı 19’a çıktı. Bunlar arasında Cezayir, Almanya, Belçika, Brezilya, Uganda ve Tayland da var.