Hosteslerin çalışma koşulları, mesleğe ilgi duyan kişilerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Maaşları ve çalışma koşullarıyla adından söz ettiren hosteslik hakkında birçok detay merak ediliyor. Bununla birlikte hostesler haftada kaç gün çalışır sorusuna yanıt arayan kişilerin de çoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz. Konu hakkında tüm ayrıntıları sizlerle paylaşıyoruz…

Hostesler Haftada Kaç Gün Çalışır?

Hosteslik mesleği, hem gelir düzeyinin yüksek olması hem de iş deneyimi açısından farklı tecrübeleri sunması nedeniyle her zaman için ilgi odağı olmuştur.

Çalışanlarına yeni yerler, kültürler ve kişiler tanıma olanağı sağlayan bu meslek, hava yolu şirketlerinin vazgeçilmesi konumunda yer alıyor. Peki, hostesler haftada kaç gün çalışır? Konu hakkında mevcut tüm bilgileri aktaralım…

Hosteslerin çalışma saatleri ve günleri, görev aldığı havayolu şirketinin uygulamasına göre değişiklik gösterir. Hostes çalışma saatlerinin hangi günler için geçerli olacağı, bu nedenle farklılık göstermektedir. Ancak uygulamada çoğunlukla günlük olarak değil, saatlik olarak belirleme söz konusudur.

Hostesler haftanın kaç günü çalışır sorusunun yanıtı bu nedenle tam olarak belirli değildir. Ancak havayolu şirketlerinde hostes olarak çalışan kişilerden alınan bilgilere göre ağırlıklı olarak haftanın 3 günü çalışma üzerine kurulu bir düzen bulunmaktadır. Bu bilgi kesin olmamakla birlikte havayolu şirketlerine göre değişebilecektir.

Hostesler Haftada Kac Gun Calisir 4

Hostesler Haftada Kaç Saat Uçar?

Hostesler haftada kaç gün çalışır sorusuna yanıt verdikten sonra, kısaca haftalık çalışma saatlerine de değinelim. Bilindiği üzere özel sektör çalışanları, İş Kanunu kapsamında haftalık en fazla 45 saat çalışabilir. Sonraki çalışma süreleri mesai ücreti olarak maaşına yansıtılır. Ancak hostes çalışma saatlerinde biraz daha farklılık söz konusudur.

Hosteslerin çalışma saatleri aşağıdaki gibidir:

  • Hosteslerin haftalık çalışma süresi genellikle 30 saat ile sınırlandırılmıştır.
  • Ancak uygulamada fazla mesai saatleri de söz konusu olduğundan dolayı haftalık çalışma süresi 56 saati bulabilmektedir.
  • Hosteslerin aylık çalışma süresi 80 – 110 saat arasında değişiklik göstermektedir. Genellikle firmalar, 110 saati aşmayacak şekilde hostes aylık çalışma programı hazırlarlar.

Hostesler kaç saat çalışıyor sorusunu bu şekilde yanıtlayabiliriz. Şimdi hostesler haftada kaç gün çalışır sorusuna yanıt arayanlar için meslek hakkındaki diğer bilgileri aktaralım.

Hostes Çalışma Şartları

Hostesler haftada kaç gün çalışıyor sorusuna yanıt arayanlar için mesleğin çalışma koşulları ve şartları hakkındaki detayları paylaşalım. Hosteslik mesleği, her ne kadar geliri yüksek meslekler arasında yer alsa da çalışma koşulları bakımından oldukça zorlayıcıdır.

Hosteslerin haftalık çalışma saati 30 saat olarak belirlense de uygulamada fazla mesai söz konusudur. Hostes çalışma koşulları, uçak yolculuğunun tüm ayrıntılarını içerdiğinden dolayı biraz zorlayıcıdır. Bununla birlikte farklı kültürleri, ülkeleri – şehirleri, insanları tanıma fırsatı gibi olanakları da bulunmaktadır.

Hosteslerin çalışma saatleri, sefer saatine göre belirlendiğinden dolayı sabah ya da akşam saatlerine denk gelebiliyor.

Meslekte belirli bir çalışma saatinin olmaması, en zorlayıcı noktalardan birisidir. Örneğin önceki gün gece görev yaptıktan sonra ertesi gün sabah yeniden görev yapabilirsiniz.

Hostes çalışma şartları genel olarak zorlayıcı olsa da maaşları yönünden tatmin edicidir. Bu nedenle hostes olmak için gereken şartları araştırırken, çalışma koşullarının da dikkate alınması önerilmektedir.

Hostesler Haftada Kac Gun Calisir 3

Hostes Nedir?

Hostesler haftada kaç gün çalışır sorusuna yanıt verdikten sonra, kısaca mesleğe ilişkin detayları aktaralım. Hostes nedir? İşte yanıtı…

Hostesler, uçak yolculuklarının konfor içerisinde güvenli bir şekilde sağlanması için görev yapan, aynı zamanda yolculara yiyecek – içecek servisi yapan, bununla birlikte uçak yolculuğuyla ilgili talimatları veren ve uygulayan kişilerdir.

Hostes ne iş yapar sorusunun yanıtı ise şu şekildedir:

  • Uçuş öncesinde brifinge katılır ve uçaktaki bebek sayısı, uçuş detayları, tekerlekli sandalyedeki yolcular, diyabetli yolcu sayısı gibi özel gereksinime sahip olan yolcular hakkında bilgi edinir.
  • Sefer sırasında yolcuların ihtiyaçlarına yönelik yastık, içecek, battaniye, yiyecek gibi bazı malzemelerin kontrolünü sağlar.
  • Uçağa binen yolcuların bilet kontrollerini yapar.
  • Yolculara koltuklarını bulma noktasında yardımcı olur.
  • Yolculara emniyet kemerinin ve koltuğun uygun pozisyonunu alması için yardım eder.
  • Yolculara yönetmeliklerde bulunan uçuş kuralları hakkında bilgi verir.
  • Yolcuların konforunu sağlamaya yönelik hizmet eder.
  • Uçuş deneyimini daha konforlu hale getirmek amacıyla yiyecek-içecek servisi yapar.
  • Acil durumlarda yolcuların güvenliğini sağlar.
  • Uçuş sırasında meydana gelebilecek her türlü tıbbi olaya ilişkin havayolu şirketine rapor sunar.
  • Yolcuların güvenlik prosedürlerine uymasını sağlar.
  • Kıyafet yönetmeliğine uyarak hizmet verir.

Hostes Nasıl Olunur? Kimler Olabilir?

Hostesler haftada kaç gün sorusuna yanıt arayanlar için mesleğe nasıl dahil olunabileceğine dair bilgileri paylaşalım. Hostes nasıl olunur? İşte detaylar…

Hostes olmak için gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Hostes olmak için en az lise mezuniyeti şartı aranır. Ancak havayolu şirketleri, 2 yıllık Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü mezunu adaylara öncelik vermektedir.
  • Uçuşa engel hiçbir sağlık probleminin olmaması da aranan şartlar arasındadır.
  • Bununla birlikte İngilizce başta olmak üzere havayolu şirketleri, adaylardan yabancı dil bilgisi isteyebilir.
  • Kadınlarda 160 – 180 cm, erkeklerde 170 – 190 cm boy aralığında olmak, belirlenen şartlar arasındadır.
  • Üniformayı giymesi halinde adayların yara, yanık izleri, piercing ya da dövme gibi detaylarının görünmemesi gerekir.
  • Bu şartları sağlayan kişiler, havayolu şirketlerinin uygun görmesi halinde hostes olarak çalışmaya başlayabilmektedir. Ancak havayolu şirketlerine göre aranacak şartların değişebileceğini unutmamak gerekiyor.

Hostesler haftada kaç gün çalışır sorusuna yanıt verirken, kısaca maaşlarına da değinelim.

Hostes Maaşları 2024

Hosteslerin aylık maaşları, genellikle deneyim süresi ve mesleki becerilerle ilişkilendirilerek havayolu şirketleri arasında değişiklik gösterir. Ancak hosteslik maaşı, günümüzde oldukça yüksektir.

Hostes maaşları 2024 yılında aşağıdaki gibidir:

  • Hostes maaşı havayolu şirketlerine göre personelin hizmet yılı, deneyim süresi, mesleki becerileri, eğitim seviyesi, yabancı dil bilgisi gibi kriterleri dikkate alınarak değişmekle birlikte ortalama olarak 50.000 TL – 150.000 TL arasındadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Hostesler haftada kaç gün çalışır sorusu haricinde merak edilen diğer soruları yanıtlayalım:

1- Hostesler kaç yaşında emekli oluyor?

Hostesler ortalama 50-55 yaşlarında emekli olmaktadır. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

2- Hosteslerin yıllık izni kaç gün?

Hosteslerin yıllık izinlerine ilişkin hükümleri, İş Kanunu kapsamında değerlendirilir. Buna göre hostesler 1 yıldan 5 yıla kadar çalışma süresinde 14 gün, 5 – 10 yıl için 20 gün, 15 yıldan fazla çalışma süresinde ise 26 günden az olmayacak şekilde yıllık izin hakkına sahiptir.

Hostesler haftada kaç gün çalışır sorusu haricinde merak ettiğiniz diğer sorular için yorumlar bölümünü kullanabilir, ayrıca tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.