İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, Ekol TV'de katıldığı programda deprem konusunda değerlendirmede bulundu. Ayrıca şu an için İstanbul'un riskli ve güvenli ilçeleri üzerine notlar paylaştı.

Şehrin genelinde 1 milyon 200 bin konutun 850 bininin 2000 yılı öncesinde yapıldığını vurgulayan Yün, bu eski yapılar üzerinde bir risk haritası ortaya koydu.

"Yüzde 12-13'lük Yenileme"

Yün yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüm yasası ile 12 yılda yenilenen bina sayısının 92 bin olduğunu söylerek, "850 bin ile 92 bini yan yana koyduğunuzda yüzde 12-13'lük bir yenilenme demek. Bu sayılarla İstanbul depreme hazır diyemiyoruz" dedi.

"200 Bin Bina Hasar Alacak"

Depreme hazır olunmadığını söyleyen Yün, "Hem zemin hem yapı stoğunu birlikte değerlendirdiğimizde; çeşitli matematiksel yazılımlarla bir deprem hasar tahmini yaptık. 7.5 ve üzeri bir depremde yaklaşık 200 bin civarı binanın ağır hasar alacağını ya da yıkılacağını öngörüyoruz" ifadelerine yer verdi. Yün, yaklaşık 3 milyon kişinin barınma sorunu yaşayacağını da sözlerine ekledi.

Riskli ve Güvenli İlçeler

Marmara Denizi'ne yakın ve şehrin güneyindeki ilçelerin daha büyük risk altında olduğunu belirten Yün, "Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenyurt, Silivri… Aslında Fatih’ten Silivri’ye kadar olan hattan bahsedebiliriz" diyerek bu ilçelerin riskli olduğunun altını çizdi.

İstanbul'un kuzeyinin zemin açısından daha sağlam olduğunu belirten Yün, "Başakşehir, Aranavutköy, Çatalca, Sarıyer, Beşiktaş gibi yerlerde zemin daha sağlam" diye konuştu.