Çerkes Soykırımı’na dair açıklama yaparak, katliamda yaşamını yitirenleri anan İHD Adana Şubesi, "Çerkes Soykırımı ve sürgünü tanınmalıdır" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, şube binalarında Çerkes Soykırımı’na dair açıklama yaparak, katliamda yaşamını yitirenleri andı. "Çerkes Soykırımı ve Sürgününü unutmadık! Unutturmayacağız" pankartının açıldığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış ile il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı.

Açıklama metnini okuyan İHD Adana Şube Yöneticisi Belgin Işık, "Rus Çarlığının ve Osmanlı İmparatorluğu’nun mirasçıları olan Rusya ve Türkiye’nin tarihleriyle yüzleşerek Çerkes Soykırım ve Sürgünü'nü tanımaları ve Çerkes halkının uğradığı haksızlıkların telafi edilmesi için gerekli çalışmaları başlatmaları gerekmektedir. Türkiye’deki diğer halklar gibi Çerkesler de inkâr ve asimilasyon politikalarının kurbanı olmuştur. Toplumsal barışın inşası için Türkiye’de yaşayan tüm farklı kimliklerle beraber Çerkeslerin de dillerini, kültürlerini, kimliklerini yaşayabilmek ve yaşatabilmesi adına tüm kolektif hakları tanınmalı ve var olan yasal engeller kaldırılmalıdır" dedi.

Işık, son olarak Çerkez halkı için şu talepleri sıraladı:

"* Çerkes Soykırımı ve sürgünü tanınmalıdır.

* Hak ve özgürlük temelli yeni bir anayasa hazırlanmalıdır.

* Anadil, kimlik ve kültürel haklar, kurumsal ve yasal güvence altına alınmalıdır.

* Çerkesçe TV ve radyo yayınları yapılmalıdır.

* Abhazya ve Güney Osetya tanınmalıdır.

* Soykırım ve sürgün mağdurlarına mülkiyet ve tazminat ödenmelidir.

* Ön koşulsuz anavatana dönüş hakkı tanınmalıdır.

* 21 Mayıs 'Çerkes Soykırım ve Sürgün Günü' olarak tanınmalıdır."