BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

İHD 'Basına Yönelik Hak İhlallerini İzleme Komisyonu' kurdu

İHD Ankara Şubesi, "Basına Yönelik Hak İhlallerini İzleme Komisyonu" kurdu. Komisyonun kurucu üyesi Ercan İpekçi, gazetecilerin mesleki faaliyetlerinden dolayı tutuklanmasına tepki gösterdi.

Abone Ol

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Basına Yönelik Hak İhlallerini İzleme Komisyonu, şube binasında yaptığı basın toplantısıyla kuruluşunu deklare etti. Kuruluşunu deklare eden komisyon, aynı zamanda gazetecilere dönük baskılara da dikkat çekti.  

Açıklamayı yapan İHD Ankara Şubesi Basına Yönelik Hak İhlalleri İzleme Komisyonu kurucu üyesi Ercan İpekçi, son bir ay içerisinde tutuklanan gazetecilere dikkat çekti. İpekçi, Kuzey ve Doğu Suriye'deki gelişmeleri takip eden gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in katledilmesini protesto eden gazetecilerin de tutuklandığını söyledi. Gazetecilere dönük operasyonlarda son tutuklamalarla birlikte cezaevindeki tutuklu gazeteci sayısının 47’ye ulaştığını belirten İpekçi, gazetecilerin, mesleki faaliyetlerinden dolayı tutuklanmaları basın ve ifade özgürlüğüne yönelik açık bir müdahale olduğunun altını çizdi. 

İpekçi, “Türkiye'de gazetecilerin 'terör' suçu kapsamında yargılanmaları ve tutuklanmaları son derece yaygın bir uygulama haline gelmiştir. Terör suçlaması, sözcük anlamının içerdiği şiddet gerçekliğinin çok ötesinde, gizli tanıklara dayalı bir iftira şekline bürünmüş; gazetecileri tutuklamanın, yargılamanın ve cezalandırmanın bir yöntemi olmuştur. Ceza yargılamasına göre kaçma şüphesi ya da delillerin yok edilmesi olasılığı gibi belirli koşulların varlığı halinde; en ağır koruma önlemi olarak başvurulabilecek bir yöntem olan tutuklama, Türkiye'de özellikle gazetecilere yönelik bir cezalandırma aracına dönüşmüştür” dedi.  

AYKOL: GAZETECİLİK KRİMİNALİZE EDİLİYOR

Gazeteci-yazar Hüseyin Aykol, Türkiye’de, gazetecilik mesleğinin ‘terör’ ile bağlantısı kurularak kriminalize edildiğine dikkat çekerek, buna ilişkin geliştirilen politikaları kabul etmediklerini ve hukukta da bir karşılığının olmadığını söyledi. Aykol, gazetecilere dönük saldırı ve tutuklamaların geçmişten günümüze Türkiye’de genel anlamıyla sınır ötesi saldırlar öncesinde genelde başvurulan bir politika olduğunu belirtti. Aykol,  saldırı ve tutuklamalara karşın bütün toplumdan ve gazeteci örgütlerinden dayanışma beklentisi içerisinde olduklarını ifade ederek duyarlılık çağrısında bulundu. (MA)