İNSAN HAKLARI

İHD İstanbul Hapishane Komisyonu: Ağır hasta mahpus Abdulalim Kaya serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 636. F Oturması’nda halen Batman Beşeri T Tipi Hapishanesi’nde tutulmakta olan ağır hasta mahpus Abdulalim Kaya'nın sağlık durumuna çekti.

Abone Ol

Haber: Cesim İlhani
636.F Oturması basın açıklamasını İHD İstanbul Hapishane Komisyonu üyesi Ferit Barut okudu:

636. F Oturmamızda bu hafta;  halen Batman Beşiri T  Tipi Hapishanesi’nde tutulmakta olan 81 yaşında ve % 93 engelli raporu bulunan ağır hasta mahpus Abdulalim Kaya’nın sağlık durumunu paylaşıyoruz.  

81 yaşında ve  %93 engelli ağır hasta mahpus Abdulalim Kaya;  Kalp, Prostat, böbrek yetmezliği ve Demans hastalıkları yanında  % 80 işitme kaybı,% 50  görme kaybı yaşamakta, başkalarının yardımı ile ayakta durabilmekte, kişisel bakımını hatta beslenmesini dahi koğuş arkadaşlarının yardımı ile yapabilmektedir.

Onaylanan 5 yıllık hapis cezası kesinleştiği için 14 Ekim 2020 tarihinde ve geçirdiği prostat ameliyatının dikişleri henüz alınmadan gözaltına alınarak tutuklanan, 60 gün boyunca tek başına tutulan ve hastalıklarının gerektirdiği tedavi ve bakımdan yoksun bırakılan Kaya, yoğun çabalar sonucunda 4 Ocak 2021 tarihinde cezası 6 aylığına ertelenerek serbest bırakılmıştır.
Hastalıklarının gerektirdiği  tedavi ve bakım sağlanmayan Abdulalim Kaya’nın halen hapiste tutulması, sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır.

636.  F OTURMASI kapsamında bu hafta;  AĞIR HASTA MAHPUS ABDULALİM KAYA ve BÜTÜN AĞIR HASTA , ENGELLİ ve YAŞLI MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK, SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.