Haber: Fatoş Erdoğan

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, İHD İstanbul Şubesi önünde düzenlediği 604. F Oturması'nda ağır hasta mahpus Cemal Tanhan’ın serbest bırakılması çağrısıyla basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Meral Nergis Şahin okudu.

Açıklamada, "Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine çözüm üretilmediği için, en basit sorunlar dahi büyüyerek mahpusların yaşamlarına tehdit oluşturuyor. Mahpusların tedavi ve sağlığa erişimleri konusundaki sorunlara eklenen mahpusun sosyal haklarının kısıtlanması,  mahpusun dış dünyadan yalıtılarak yalnızlaştırıldığı ağır tecrit uygulaması ve İdare ve Gözlem Kurulu’nun olumsuz değerlendirmelerinin bu ağır sonuçta özel bir payı bulunuyor.  Mahpusların yaşam haklarına kast eden, hasta mahpusların veda haklarını ihlal eden bu uygulamalar, sadece mahpusa değil mahpus yakınlarına da maddi ve manevi yük getiriyor. Mahpuslara yönelik bu ihlallerin önlenmesi konusunda yetkilileri uyarmaya ve mahpusların sağlık ve yaşamlarını koruma görevlerini hatırlatmaya devam edeceğiz. 
604. F Oturmasında bu hafta, halen Bolu F Tipi Hapishanesi’nde tutulmakta olan hasta mahpus Cemal Tanhan’ın durumunu sizlerle paylaşıyoruz.

2-81

70 yaşındaki ağır hasta mahpus Cemal Tanhan;  diyabet, hipertansiyon, anemi, kalp yetmezliği, bel fıtığı, işitme ve görme kaybı, sağ böbrekte çok sayıda kist, reflü, safra kesesi ve karaciğer  büyümesi hastalıkları  ve bu hastalıklara bağlı sağlık sorunları ile mücadele etmekte olup,  gerekli tedavi ve bakım verilemediği ve sağlık sorunları nedeniyle yaşamını tek başına sürdürmekte zorlandığı halde  infaz erteleme talepleri reddedilerek  halen hapiste tutulmaktadır. 

Ağırlaşan sağlık durumu üzerine 5 Şubat 2023’te İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevk edilen 70 yaşındaki Tanhan için düzenlenen raporda ; hipertansiyon hastalığı, kalp yetmezliği, mitral kapak yetmezliği, bel fıtığı, işitme kaybı, katarakt hastalıkları tespit edilmiş, tam teşekküllü bir eğitim araştırma hastanesi veya üniversite hastanesi kardiyoloji bölümüne sevkinin sağlanması ve etkin tedavisinin yapılması önerilmiş , ancak cezaevinde kalabileceği yönünde  görüş belirtilmiştir.  

Bu rapor doğrultusunda infaz erteleme talebi reddedilen Tanhan’ın kızı yaptığı açıklamada;  babasının ağır sağlık durumu karşısında duyarsız kalındığını belirterek, "Babamı ölüme terk ediyorlar. Ölüm döşeğinde olmasına rağmen tahliye edilmiyor. Babamın tedavisini biz üstlenmek istiyoruz" diyerek  babasının serbest bırakılması için tüm kamuoyundan duyarlılık beklediğini belirtmiştir.  19 Ekim günü babası ile telefon görüşmesi yaptığını belirten kızı; “Babam ile bugün telefon ile konuştum. Fakat sesi çok anlaşılamıyordu, konuşurken zorlanıyordu ama konuşmaya çabalıyordu. Babamın sağlık durumu çok kötü. Tahlilleri yapıldı,  akciğerinde bir kitle olduğu belirtildi fakat biyopsi dahi yapılmadı.  Şimdilerde  R Tipi cezaevine gönderebilecekleri söyleniyor. Bizim umudumuz tahliye edilmesidir. Babam ölüyor, iyi değil.  Adli Tıp Kurumu bir an önce kararını versin. Babam üç dört  yıl önce yaklaşık 100 kiloydu, hastalıklar nedeniyle 40- 50 kilo kaybetti. Çocuk gibi duruyor. Sadece son yılda tam 15 kilo kaybetti, giderek zayıflıyor... Endişeliyiz..” demiştir.

Sağlık sorunları nedeniyle sık sık hastaneye gitmek durumunda olan ve son olarak vücudunda gelişen yaygın ödem nedeniyle kaldırıldığı hastanede 2 gün Kardiyoloji yoğun bakımda tutulan Tanhan,  geçici bir tedavinin ardından yeniden hapishaneye gönderilmiştir. 
Ailesi ve avukatları tarafından tek başına yaşamını devam ettiremediği belirtilen Tanhan’ın sağlık ve yaşam hakkının korunması, tedavi ve bakımının sağlanabilmesi için infazına ara verilmesi gerekmektedir. 

604. F OTURMASI kapsamında, AĞIR HASTA MAHPUS CEMAL TANHAN ve BÜTÜN AĞIR HASTA MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK, SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz." İfadeleri kullanıldı.