İNSAN HAKLARI

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu: Hatice Onaran yalnız değildir

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu,  hapishane'de mahpuslara para yatırdığı için tutuklanan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran için İHD İstanbul Şubesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Abone Ol

Haber: Fatoş Erdoğan

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, geçtiğimiz hafta Haksız ve hukuki dayanaktan yoksun bir kararla hakkında 4 yıl 2 ay hapis cezası verilen ve cezası onanarak kesinleşen Gebze Kadın Hapishanesi'ne tutulan Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran için Beyoğlu'nda bulunan İHD İstanbul Şubesi önünde basın açıklaması düzenledi. Çok sayıda insan hakkı savunucusun katıldığı açıklama sonrasında Hatice Onaran'a gönderilmek üzere yazılan kartlar temsili bir heyetle postaneye götürüldü.

Hatice Onaran, yurt dişında birkaç insanın bir araya gelerek, cezaevindeki yoksul mahpuslar adına para yatırılması için gönderdiği, çok küçük miktardaki birkaç ödemeyi, cezaevi kasasına yatırmıştı. Hatice Onaran, kendi kimliğiyle, yasal olarak, yine resmi bir kurum olan cezaevinin kasasına birkaç mahpus için 200-500 lira gibi paralar yatırmıştı. Hatice Onaran bu suçlamayla gözaltına alındı ve ardından hakkında dava açıldı. Hatice Onaran hakkında 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Cezası kesinleşen Hatice Onaran Gebze Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Yüzde 77 oranında engelli raporu bulunan kanser tedavisi gören Hatice Onaran 10 Ekim tarihinden beri tutuklu.

 "Hatice Onaran Yalnız Değildir"  yazılı pankartın açıldığı basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Meral Nergis Şahin okudu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Derneğimizin ve Hapishane Komisyonumuzun üyesi olan, özelde mahpus hakları savunucusu ve hasta mahpusların tedavi hakkına erişimi için mücadele eden Hatice Onaran’ın ihtiyacı olan mahpusa, para yatırmasının suç sayılması akıl ve vicdan dışıdır. Bu akıl dışı dava da verilen ceza hükmü yine akıl dışı bir kararla kesinleşmiş oldu. Arkadaşımız ayrıca yıllardır dillendirdiği hasta mahpuslar gibi ciddi sağlık sorunları yaşamaktadır, kendisi de onkoloji hastasıdır (kolon kanseri) ve bugün dışarı da olsaydı kendisinin de tetkik ve kontrollerinin yapılacağı gündü. Arkadaşımızın yaptığı sadece insani dayanışmadır, ihtiyacı olan mahpusu yalnız bırakmama duyarlılığıdır. Bizler de her zaman arkadaşımızın yanında olduğumuzu, mahpuslarla dayanışmanın suç olmadığını bir kez daha dile getirerek yol arkadaşımıza selamlarımızı gönderiyoruz. Aynı zamanda  Hatice’ye gönderdiğimiz kartlar, akıl ve vicdan dışı tutuklama kararını kabul etmediğimizin ilk adımıdır.Hatice Onaran Serbest Bırakılsın!  Hak Savunucuları Üzerinde ki Yargı Baskısına Son Verilsin! İnsani Dayanışma Cezalandırılamaz! İnsan Haklarıyla İnsandır!"