BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

İhlas Matbaacılık'tan Yenigün'e sansür: Cemaat yurdunu konu alan manşeti basmadı

İzmir’de yayın yapan Yenigün Gazetesi, İhlas Vakfı'na ait bir öğrenci yurdunu ele alan manşetini matbaanın basmayı reddetmesi üzerine değiştirmek zorunda kaldı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Hakan Dirik, bu durumu "olağanüstü dönemlerde gazetelerin boş sayfalarla çıktığına" benzetirken, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu, olayı "matbaa sansürü" olarak nitelendirdi.

Abone Ol

Yenigün Gazetesi, İzmir’in Buca ilçesinde, Işıkçılar Cemaati’ne ait İhlas Vakfı tarafından açılan erkek öğrenci yurdunu “Boşluğa ‘Işık’ Sızdı” başlığıyla manşetine taşımak istedi. Ancak baskı aşamasında matbaa, bu başlığı basmayı reddetti. Bunun üzerine gazete manşetini "Devlet boşluk yaratıyor, tarikatlar dolduruyor: Işıkçılar Cemaatinden İzmir’e yeni yurt" olarak değiştirmek zorunda kaldı.

Dirik: "Bir Direnme Yöntemi Seçtik"

Yenigün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Dirik, olayla ilgili kaleme aldığı yazısında matbaanın kendilerini arayarak "Bu manşetle gazetenizi basmayız" dediğini belirtti. Dirik, baskı saati yaklaştığı için gazetenin basılmaması riskine karşı "Atatürk’ün çizdiği rotaya işaret eden bir direnme yöntemi" seçtiklerini söyledi. İlk sayfada Mustafa Kemal Atatürk’ün gazete okuduğu bir fotoğraf yer alırken, başlık olarak "Işıklar İçinde Uyu" kullanıldı.

TGS İzmir Şube Başkanı: "Matbaa Sansürü Kara Bir Leke"

TGS İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu, bu olayı basın tarihine geçecek bir "kara leke" olarak nitelendirerek, basın özgürlüğüne yönelik bu tür müdahalelerin ülke demokrasisi için büyük bir tehlike oluşturduğunu vurguladı. "Gazetecilerin sansürlenmesi giderek olağan hale geliyor" diyen Kahramanoğlu, basına yönelik bu saldırılara karşı topyekûn bir mücadele verilmesi gerektiğini belirtti.

Matbaa Sansürü Tepki Çekti

Yenigün Gazetesi’ne uygulanan sansür, basın örgütleri ve kamuoyunda büyük tepki topladı. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) İzmir Temsilciliği, sansüre uğrayan Yenigün gazetesine destek mesajı yayımlayarak, "Bu sansürlenen haber ülke gerçeklerine tutulan bir ışık oldu" ifadelerini kullandı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti de "Matbaa sansürü kabul edilemez" diyerek İhlas Matbaacılık'ı kınadı.

İzmir, Dün Karanlık Bir Gün Yaşadı

Sansüre ilişkin açıklamaya yayınlayan Ege Kent Konseyleri Birliği ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, "İzmir, dün karanlık bir gün yaşadı. Basınınızın özgürlük ve laiklik mücadelesine kapkara bir leke düştü.

İhlas Matbaası, Yenigün Gazetesi’nin “Boşluğa Işık Sızdı” manşetini kendisine tehdit olarak gördü ve gazeteyi basmadı. Işıkçılar Cemaati'nin

İzmir'de açtığı yurtla ilgili olan habere ilişkin manşet değiştirilerek baskıya gidilmek zorunda kalındı.

Ülkemizdeki düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskının yeni bir yansıması olan bu tavra karşı gerçekleri yazma yolunda olan basınımızın yanındayız.

Susarsak, alan açmaya, göz yummaya devam edersek, sansüre, cemaatlere karşı tehdit altındaki ülkemiz için, İzmir için, basınımız için yan yana durmazsak olacak belli. Tek yolumuz hep birlikte karanlığa teslim olmamaktan geçiyor." dedi.

"Basın Hürdür, Sansürlenemez"

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Merkezi, sosyal medyada "Basın Hürdür Sansürlenemez" etiketiyle yaptığı paylaşımda, Yenigün gazetesinin sansürlenen manşetini yayımlayarak meslektaşlarıyla dayanışma mesajı verdi. Paylaşımda, "2024 yılında bilginin yayılmasını engellemek mümkün değil" denilerek sansürcülere tepki gösterildi.