Eyüpsultan'da iki kuzenini öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan sanık Ali Mumcu'nun yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaa açıklandı.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Ali Mumcu, müşteki Mehmet Yaşar Mumcu, maktuller Cevdet ve Cahit Mumcu'nun yakınları ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada esasa ilişkin mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, Balıkesir'den 2 silahla İstanbul'a gelen sanık Ali Mumcu'nun teyzesinin oğlu Cahit Mumcu'yu silahla ateş ederek öldürdüğü, engel olmaya çalışan Cahit Mumcu'nun kardeşi Cevdet Mumcu ile oğlu Mehmet Yaşar Mumcu'ya da birkaç el ateş ettiği, Cevdet Mumcu'nun da hayatını kaybettiği anlatıldı.

Mütalaada sanığın, iki kişiye karşı "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile "kasten öldürmeye teşebbüs" ve "ruhsatsız silah bulundurma" suçlarından 10 yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Mütalaanın ardından söz verilen sanık, ateş ettikten sonra silahı olay yerinde fırlattığını, poşete koymadığını öne sürdü.

İş yeri nedeniyle yanında silah taşıdığını belirten sanık Ali Mumcu, "Belimdeki yara nedeniyle 40'a yakın dikiş var. Bu nedenle silahı belime takamadığım için poşetin içinde taşıyordum. Otobüsle seyahat ettiğim için silah belimde olunca dikişlerime değiyordu. Nasıl tasarlamış olabilirim? Onların attığı konuma gittim. 'Çoluk çocuğumu niye tehdit ettiniz?' dedim. 'Ağabeyim ileride, anlatacak sana.' dedi. Arkamda da 4 kişi vardı." savunmasını yaptı.

Sanık, kendisine 2 el ateş edildiğini, olay yerinde bulunan 2 kovanın buna ait olduğunu iddia ederek, "Cevdet üzerime gelince, Cahit de elini beline atınca 3 defa doldur boşalt yaptım. Olay yerinde bulunan dolu kovanlar da bu kovanlardır. Kendimi korumak için ateş ettim." ifadesini kullandı.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, taraflara mütalaaya karşı savunma yapmak üzere süre vererek duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, maktuller Cevdet (50) ve Cahit Mumcu'nun (42) kardeş olduğu, müşteki Mehmet Yaşar Mumcu'nun (23) ise ölen Cevdet Mumcu'nun (42) oğlu olduğu belirtiliyor.

Müşteki Mehmet Yaşar Mumcu'nun askere gidecek olması sebebiyle eğlence düzenlendiği anlatılan iddianamede, etkinliğe katılan maktullerin bir süre sonra asker eğlencesinden ayrıldığı kaydediliyor.

İddianamede, Eyüpsultan Karadolap Mahallesi Şengüzel Sokak'ta 28 Temmuz 2021'de Ali Mumcu'nun bir süre birlikte yürüdüğü teyzesinin oğlu Cahit Mumcu'ya silahla ateş ettiğine yer verilerek, sanığın kendisine engel olmaya çalışan Mehmet Yaşar Mumcu ile Cevdet Mumcu'ya da silahla ateş ettiği anlatılıyor.

Olay öncesinde sanık Ali Mumcu'nun maktul Cahit Mumcu'yu tehdit ettiğine yer verilen iddianamede, bu nedenle açılan soruşturmada tarafların uzlaşması sebebiyle kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği belirtiliyor.

İddianamede, Ali Mumcu'nun Cevdet ile Cahit Mumcu'ya karşı "tasarlayarak kasten öldürme", Mehmet Yaşar Mumcu'ya karşı ise "kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından iki kez ağırlaştırışmış müebbet ile 9 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. (AA)