Haber: Şükran Rençber
Otomobil satıcısı Ahmet Kurşun, Türkiye otomotiv sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, ikinci el ve sıfır araç piyasasındaki fiyat değişimleri, elektrikli ve hibrit araçlara olan ilgi ve araç alım satımında dikkat edilmesi gereken önemli noktaları vurguladı.
"İkinci el piyasası canlı ama temkinli”
Kurşun, yaptığı açıklamada, “Zaman zaman sıfır araç alımları durma noktasına gelse de, zamanımızı hızlandırmak için en önemli şey olan araçlar, insanlığın temel hedefini oluşturduğu için talepler hep olacaktır. Genel olarak baktığımızda, ekonomi açısından sıfır araç değil, tamamen piyasa ikinci el araçlara dönmüş durumda. Çünkü artan döviz kuru, vergi yükleri ve sıfır araçlardaki fiyat istikrarsızlığı, alıcıyı ikinci el piyasasına yönlendirdi” dedi. Kurşun, şu anda müşterilerin daha çok “temiz, bakımlı, uygun fiyatlı” ikinci el araçları tercih ettiğini belirtti. Kurşun, ikinci el piyasasında bir canlılık olsa da, alıcıların temkinli davrandığını ve dikkatli bir şekilde karar verdiklerini vurguladı. "İkinci el piyasası canlı ama temkinli" diyen Kurşun, araç alıcılarının daha fazla araştırma yaparak, dikkatli bir şekilde seçim yaptıklarını ifade etti.
“Ekonomik Araçlar Daha Fazla Tercih Ediliyor”
Türkiye pazarında son dönemde araç tercihlerinin, parça ve bakım konusunda uygun olan, yakıt tüketimi düşük modellere kaydığını belirten. Kurşun, "Marka model fark etmeksizin, parça ve bakım konusunda uygun olan ve Türkiye pazarında yakıtı az olan araçlara daha çok rağbet olduğunu görebiliriz." dedi.
2024 yılından itibaren artan yakıt fiyatları ve bakım maliyetlerinin, kullanıcıları daha ekonomik ve sorunsuz kullanım vadeden araçlara yönlendirdiğini ifade eden Kurşun, 2025’e geldiğimizde ise özellikle şehir içi pratikliği yüksek, düşük yakıt tüketen ve yedek parçası kolay bulunan araçların daha fazla tercih edilmeye başlandığını söyledi.
“Alıcılar Geleneksel Motorları Tercih Ediyor”
Türkiye pazarında elektrikli ve hibrit araçların alıcıları tam anlamıyla tatmin etmediğini aktaran Kurşun, "Gerek bakımı gerekse maliyetinden dolayı elektrikli ve hibrit araçlar, alıcıyı tam anlamıyla tatmin etmemekte. Satış rakamları hâlâ benzinli ve dizel araçlarla kıyaslandığında oldukça düşük seviyelerde." ifadelerini kullandı.
Kurşun, elektrikli ve hibrit araçların pazar payının düşük olmasının temel sebeplerinden birinin, şarj altyapısının yeterince yaygınlaşmamış olması ve batarya değişim maliyetlerinin kullanıcıyı düşündürmesi olduğunu vurguladı. Kuşun, ikinci el piyasasında bu araçların değer kaybı konusundaki belirsizliklerin, alıcıları geleneksel motor tiplerine yönlendirmeye devam ettiğini vurguladı.
Araç Alım Satımında En Büyük Zorluklar,Fiyatlandırma ve Güven Sorunları
Araç alım satım sürecinde yaşanan en büyük zorlukların neler olduğunu da değerlendiren Kurşun, "Araç alım satımı yaparken yaşanan zorluklardan birkaçı ise, aceleci davranmak, aracın emsalleriyle aynı fiyatta olmaması, genelde piyasa üstü rakamların yazılması ve gerçek değerinin yansıtılmaması olduğunu söyleyebilirim" dedi.
İkinci el piyasasında, aracın kilometresine, hasar kaydına veya donanım seviyesine bakılmaksızın, "piyasa bu" denilerek yüksek fiyatlar talep edildiğini belirten Kurşun, bunun alıcıları zorladığını söyledi. Ekspertiz raporlarına duyulan güvenin azaldığını ve bazı alıcıların tam güven sağlayamadığını vurgulayan Kurşun, bazı satıcıların ise aracın geçmişiyle ilgili detayları açıkça paylaşmaktan kaçındığını dile getirdi. Bu durumun, süreci uzattığını ve güven sorunlarına yol açtığını ifade etti.
“Müşteriler, uzun vadede cebini yormayacak araçlara yöneldi”
Müşterilerin araç tercihlerinde son dönemde ekonomik faktörlerin ön plana çıktığını ifade eden Kurşun, "Genelde müşteriler parça uygunluğu, bakım maliyetinin az olması ve yakıtı ekonomik olmasını tercih ediyor; parçası pahalı olan araçları ise tercih etmemeye özen gösteriyorlar" şeklinde konuştu.
2024 yılından itibaren artan yaşam maliyetlerinin, kullanıcıları sadece alım aşamasında değil, uzun vadede cebini yormayacak araçlara yönlendirdiğini ifade eden Kurşun, araçların ikinci elde kolay satılabilir olması, sağlamlığı ve kronik sorunlarının bulunmaması gibi faktörlerin de alıcılar için önemli kriterler arasında yer aldığını vurguladı.
“Araç Alım Satımı İçin Kritik Tavsiyeler”
Otomobil satıcısı Kurşun, araç satıcıları için önemli tavsiyelerde bulundu. Kurşun, "Araçlarını satacak olanlara tavsiyemiz, piyasa üstü fiyatlarla araç satmaya kalkmamaları. 'O kadar yazmışken daha fazla yazayım' düşüncesiyle hareket ederlerse, araçları ellerinde uzun süre kalır. Araç satış sitelerine baktığımızda, araçlarını değerinin çok üzerinde fiyatlarla satan ilanların uzun süre durduğunu görebiliyoruz." dedi.
Kurşun, araç alıcılarına da şu önemli uyarılarda bulundu: "Sağlam bir piyasa araştırması yaptıktan sonra, kendileri için uygun olan aracı bulmaları önemli. Parça konusunda uygun fiyatlı araçları tercih etmeleri ve en önemlisi, aracı alırken noter işlemleri yapılmadan önce hiçbir şekilde para ödememeleri gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Notere gitmeden önce ödeme yapmamaları gerektiği gibi, güvenli ödeme yöntemleriyle araç alış-satış yapmaları gerekir. Aracı alırken de TSE onaylı expertizlerde mutlaka ama mutlaka satarken sıkıntı yaşamamak adına expertiz yapmaları kesinlikle öneri ve tavsiyemizdir" diyerek sözlerine son verdi.