Haber: Av. Elifsu Dilek Şen

Kırkpınar güreşlerinde altın kemer kazanan başpehlivan İsmail Balaban ile ikiz kardeşi başpehlivan Turan Balaban'ın hayat hikayesini ve güreş serüvenlerini konu edinen belgeselin gösterimi büyük ilgi gördü.. Gösterime yönetmen Alkan, Balaban kardeşler ile belgesel ekibi de katıldı.

 İkiz Başpehlivan Belgeseli’nin Antalya'da olması Antalya'nın sporcusunu tanıtması festivalde önemli olarak değerlendirildi. Balaban Kardeşler, Elmalı Akçay’da. Likya’nın dağlık bölgesi olan Elmalı’da bulunan sikkelerde güreşçilerin resimleri bulunmakta. Elmalı tarihtede hem güreşleriyle anılmış. Halen bölgedeki yaşlıların zaman birimi Elmalı güreşlerinden önce ve sonradır.

 Balaban, "Bizim güreşe başlarken hedeflerimiz vardı. Hedefimiz ikiz başpehlivan olup tarihe geçmekti. Tarihte baba-oğul, ağabey-kardeş başpehlivanlar var ancak ikiz başpehlivan yoktu. Biz de bu ilki gerçekleştirmek istiyorduk. Bu hedefler doğrultusunda düzenli ve kararlı bir şekilde çalıştık. 656. Tarihi Kırkpınar'da bu hayalimizi gerçekleştirdik. İkiz başpehlivanlar olarak tarihe geçtik." dedi.

Balaban’Çok zor süreçlerden geçtik. Yağlı güreş bizim için çıkış noktasıydı aslında. Köyden ve imkansızlıklardan kurtulmamız için çıkış noktasıydı. O yüzden başarıdan başka çaremiz yoktu. Daha sonra başarılar elde etmeye başladık. 2008 yılında Antalya Konyaaltı Belediyesi bünyesine girdik. O yıllarda açık öğretimden liseye kaydolduk. Liseyi de zorluklarla bitirdik. Bu esnada güreşte başarılarımız artarak devam etti. Bu sayede kendimize yeni imkanlar oluşturduk. Çok hırslıydık ve azimliydik. Karşılaştığımız zorluklar karşısında hiçbir zaman geri adım atmadık. Eğitim hayatımıza hep önem verdik."dedi

Balaban, sadece sporda değil, eğitim hayatında da başarılı olmak istediklerini anlatarak, "Liseyi bitirdikten sonra ben Adnan Menderes Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünü, ikizim Turan da Akdeniz Üniversitesi'nde aynı bölümü kazandı. Spor hayatımızı sürdürürken üniversiteyi bitirdik ve Trakya Üniversitesi'nde yüksek lisansa başladık. Eğitim her zaman bizim içimizde olan bir şeydi ve hiçbir zaman bırakmadık. Spor eğitime hiçbir zaman engel değil ya da eğitim spora engel değil. İkisi de birlikte yürüyebiliyor. Biz bu sorunların içerisinden gelerek ikisini de başardık. İnşallah gelecek nesillere örnek olmak istiyoruz, dedi.

Balabanların yetişmesinde önemli olan Cazgır ve yağ dağıtan büyükleri festival katılım sağlayarak desteklerini sundular.

İkiz Balabanların festivalde olan varlıkları, festivale renk kattı.

belgesel balaban