Muğla'nın Milas ilçesinde İkizköy Çevre Komitesi ve Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK), dün Akbelen Ormanı Işıkdere mevkiinde orman yangını bahanesiyle ağaçların kestirilmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir'li’ye çağrıda bulunularak, sorumluluklarını yerine getirmesi istendi. 

100 AĞAÇ KESİLDİ

MA'nın aktardığı habere göre, köylülerin müdahalesi sonucunda ağaç kesiminin geçici süreliğine durdurulduğu belirtilen açıklamada, “Yaklaşık 10 günden bu yana devam eden ve önlenemeyen orman yangınları, bölgenin orman varlığının önemli bir bölümünü yok etmiştir. Sanki yangınlarla ormanlar yok olmamış ve halen yangınlar kontrol altına alınmamış, Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.nin adamları ağaç kesimine başlamışlardır. Işıkdere tarafından Akbelen Ormanı’na giren şirket çalışanları, 100 civarı ağacı kesmişler, yurttaşların müdahalesi ile kesim durdurulmuştur” denildi. 

"ANAYASAYA GÖRE SUÇ"

Anayasa’da ağaç kesiminin suç olduğu belirtilen açıklamada, “Anayasa'da ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz” hatırlatmasına yer verildi. 

"AĞAÇ KESİMİ YAPANLAR HAKKINDA HUKUKİ İŞLEM BAŞLATILMALI"

Açıklamanın devamında, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye kesimin tamamen durdurulması için çağrı yapılarak, hukuk dışı ağaç kesimi yapanlar hakkında hukuki işlem başlatılması istendi.