GÜNDEM

İmamoğlu'ndan sonra İBB'nin hangi yetkileri elinden alındı? İşte tam liste

Son olarak havalimanından şehir merkezine ulaşım ihalesi yetkisi de belediyeden alındı. Gezi Parkı, Galata Kulesi başta olmak üzere kültür varlıklarına el konmasının, İBB Meclisi’nde taksi teklifinin defalarca reddedilmesinin ve zam tekliflerinin engellenmesinin ardından bir adım da havalimanı taşımacılığı için atıldı. 5216 sayılı yasa ile ‘bütün toplu ulaşım hizmetlerini yapma, yaptırma ve planlama’ yetkisini Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı çiğnenerek genelge ile İBB’den aldı.

Abone Ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin el değiştirmesi sonrası birçok yetki bakanlığa geçirildi, engellemeler yapıldı. Kamu bankaları kredileri kesti, yolsuzluk dosyalarına el kondu. Belediye iştiraklerinde atama yetkisi başkandan alındı. İSKİ ve İETT’de zorunlu zamlar reddedildi. Son olarak Ulaştırma Bakanlığı ‘Bütün toplu ulaşım hizmetlerini yapma, yaptırma ve planlama’ yetkisini genelgeyle belediyeden aldı. Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını yok sayan uygulamaya her kesimden tepki geldi.

İŞTE O LİSTE

* İBB mülkiyetindeki mülkler ilçe belediyelere devredildi.
* Pandemi yardımları engellendi, bağış hesapları bloke edildi.
* Yapısı değiştirilen UKOME’de belediye ağırlığı kaldırıldı.
* İstanbul’a 5 bin yeni taksi teklifi 14 kez reddedildi.
* Gezi Parkı, Galata Kulesi İBB’den alınarak vakıflara geçirildi.
* Metro projeleri onaylanmadı. Bakanlık alternatif şirket kurdu.
* Halk Ekmek büfeleri engellendi. Vapur iskeleleri geri istendi.

İBB: ŞEHİR İÇ TAŞIMACILIĞINDAN ELDE EDİLEN GELİR İSTANBULLU İÇİN KULLANILACAKTI

İBB’den yapılan açıklamada, ‘ihale süreci yasaya uygun yapılsaydı ne olacaktı’ sorusuna şu yanıt verildi: “5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında; havalimanı- şehir içi arası taşımacılığı bir kamu kurumu olan İBB tarafından görülecek, bu yolla milyonlarca lira gelir temin edilecek ve bu gelir 16 milyon İstanbullu için kullanılacaktı. Ayrıca taşımacılık hizmeti yasaya uygun olacak ve vatandaşlar, İBB teminatıyla kaliteli bir hizmete kavuşacaktı. Kamuya ait yetkiler, kaynaklar ve araziler kamuda kalarak; halk yararına, halk için, halkın gözetimi, denetimi ve katılımıyla kullanılacak, 16 milyon İstanbullu kazanacaktı. Büyükşehir belediyelerinin yetkileri elinden alınmaya çalışılmasaydı, kent içi gelirlerin hukuksuz bir şekilde özel şirketlere gitmesi engellenecekti.”