EKONOMİ

İPA Başkanı Gökce, TÜİK ve TİM verilerini aktardı: "İsrail'e ihracat devam ediyor"

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, TÜİK ve TİM verilerini paylaştı. Gökce paylaşımında, "İsrail'e ihracat devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Abone Ol

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, iktidarın İsrail ile ticareti kestikleri yönündeki ifadelere, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerini paylaşarak karşılık verdi.

X'ten paylaşım yapan Gökce, "Türkiye'den İsrail ve Filistin'e gönderilen mallar, İsrail'e ait Hayfa ve Aşdod limanları üzerinden bölgeye geçiş yapıyor. Bu limanlarda bazı mallar İsrail mevzuatına uygun kurulan şirketler üzerinden Filistin'e taşınabiliyor. Aynı şekilde Filistin olarak gönderilen malların İsrail'e geçmesi de mümkün" derken ihracatta da bazı rakamlara değindi.

Gökce, "2023 yılı Eylül ayında Filistin'e 156 bin dolar değerinde çelik ihracatı yapılırken 2024 yılı Eylül ayında çelik ihracatı 48 milyon doları aştı. Filistin'e çelik ihracatının bir önceki yıl aynı döneme göre 307 kat artması için hiçbir makul sebep bulunmuyor" dedi.

Ayrıca, Filistin bombalanırken, savaş döneminde toplam ihracatın yaklaşık 4,6 kat artmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu belirten Gökce şunları söyledi:

"TÜİK ve TİM'e göre İsrail'e yapılan ihracat devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne ve TÜİK'e göre 2024 yılının Ocak - Eylül döneminde İsrail'e Türkiye'den 1,4 milyar dolarlık ihracat yapıldı. İsrail İstatistik Kurumu verilerine göreyse 2024 yılı Ocak - Ağustos döneminde İsrail'in Türkiye'den 1,7 milyar dolarlık ithalat yaptığı görülüyor.

2019 - 2023 döneminde Filistin'e yapılan ihracat 66 milyon dolardan 123 milyon dolar seviyesine çıktı. 2024 yılında sadece 9 ayda Filistin'e ihracat 571 milyon dolar seviyesine ulaştı. Filistin'e 1 Ocak - 30 Eylül döneminde bir önceki yıla göre deri ve deri mamülleri ihracatı 363 kat, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı 252 kat, çelik ihracatı 147 kat arttı. TÜİK verilerine göre bazı ihracat kalemleri ise tamamen şaşırtıcı.

"Toplam İhracatın Yaklaşık 4,6 Kat Artması Hayata Aykırı"

2023 yılı Ocak - Ağustos döneminde kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal para ihracatı 150 dolarken, 2024 yılında aynı dönemde ihracat 400 bin dolara çıkmış. Meşrubat, alkollü içecek ve sirke ihracatı 2023 yılında 737 bin dolarken, 2024 yılında ihracat 10 milyon 895 bin dolara ulaşmış. 2023 yılı Eylül ayında Filistin'e 156 bin dolar değerinde çelik ihracatı yapılırken 2024 yılı Eylül ayında çelik ihracatı 48 milyon doları aştı. Filistin'e çelik ihracatının bir önceki yıl aynı döneme göre 307 kat artması için hiçbir makul sebep bulunmuyor. Filistin bombalanırken, savaş döneminde toplam ihracatın yaklaşık 4,6 kat artması doğal hayatın olağan akışına aykırı.

"Verilerin Ortaya Koyduğu Şekilde, İsrail'e İhracat Devam Ediyor"

Filistin'in mobilya ihtiyacının 42, çelik ihtiyacının 147, halı ihtiyacının 195 kat artış göstermesi de dünya tarihinde eşi benzeri olmayan bir durum. Türkiye'den İsrail ve Filistin'e gönderilen mallar, İsrail'e ait Hayfa ve Aşdod limanları üzerinden bölgeye geçiş yapıyor. Bu limanlarda bazı mallar İsrail mevzuatına uygun kurulan şirketler üzerinden Filistin'e taşınabiliyor. Aynı şekilde Filistin olarak gönderilen malların İsrail'e geçmesi de mümkün. TÜİK ve TİM'in verilerinin de ortaya koyduğu şekilde İsrail'e ihracat devam ediyor."