İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'ne bağlı araştırmalar yapan İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 17 Ağustos 1999 Marmara depremlerinin 25. yıldönümünde, olası İstanbul depremlerinde yaşanabileceklere dair bir rapor yayınladı.

İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce, İstanbul'da 7,5 şiddetindeki bir depremde yüzde 20 ağır hasar olacağını ve 6,8 milyon konutun yaklaşık 1,3 milyonunun risk barındırdığını kaydetti.

"İstanbul Halen Hazırlıksız"

İPA'nın deprem raporuna göre; İstanbul'daki mevcut yapı stokunun da riskli olduğunun altı çizilirken şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye’nin afet yönetiminde bir milat olarak kabul edilen Marmara Depremleri'nin, bugüne kadar yapılan çalışmalara yön verdiği görülüyor. İstanbul’daki mevcut yapı stokunun önemli bir kısmı hâlâ depreme dayanıklı değil. Yıkıcı bir depremde büyük bir can ve mal kaybı riski bulunuyor. Uygulamada karşılaşılan eksiklikler, projelerin sürdürülebilir olmaması ve bürokratik engeller, dönüşüm sürecinin yavaş ilerlemesine neden oluyor. Mevcut stratejiler güncellenmeli ve daha kapsayıcı hale getirilmelidir. İstanbul, olası büyük bir deprem karşısında halen ciddi hazırlık eksikliklerine sahip olduğu görülüyor."