EKOLOJİ-ÇEVRE

IPCC Raporu: İklim krizi yaygınlaştı, hızlandı ve yoğunlaştı

Birleşmiş Milletler'in iklim krizi ile ilgili örgütü IPCC, yeni raporunu açıkladı. Raporda "iklim krizinin her yerde daha önce hiç görülmemiş düzeyde kötüleştiği" vurgulandı.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli IPCC’nın yeni iklim raporu, İsviçre'nin Cenevre kentinde "kırmızı kodlu" olarak duyuruldu. Küresel ısınmanın arttığı, sıcak mevsimlerin daha uzun ve daha sıcak olacağı vurgulanan raporda, iklim değişikliğinin “yaygınlaştığı, hızlandığı ve yoğunlaştığı” vurgulandı. 

Raporda, iklim krizine bağlı olarak “sıcak hava dalgalarının artacağı, sıcak mevsimlerin uzayacağı, soğuk mevsimlerin ise kısalacağı” uyarısı yapıldı. Karbondioksit (CO2) ve diğer sera gazlarının emisyonlarındaki güçlü ve sürekli azalmaların iklim değişikliğini sınırlayacağı ifade edilen “Hava kalitesi için faydalar hızla gelse de IPCC'ye göre küresel sıcaklıkların istikrara kavuşması 20-30 yıl sürebilir” denildi.

GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ DEĞİŞİKLİKLER

İkinci kısmı 2022’de açıklanacak olan raporda, iklimde şu an görülen değişikliklerin çoğunun yüz binlerce yıl değilse de binlerce yıldır görülmediği belirtildi. Örnek olarak “deniz seviyesinin yükselmesi” başlamış olan değişiklikler verilen raporda, “Bazı değişiklikler, yüzlerce ila binlerce yıl boyunca geri döndürülemez” denildi.

Raporda, önümüzdeki on yıllarda 1,5 santigrat derecelik küresel ısınma seviyesini geçme ihtimaline ilişkin yeni tahminler sunuldu ve şöyle denildi: “İklim değişikliğinde ani, hızlı ve büyük ölçekli azalmalar olmadıkça, sera gazı emisyonları, ısınmayı 1,5 santigrat derece, hatta 2 santigrat dereceye kadar sınırlaması ulaşılmaz olacaktır.”

İKLİM KRİZİ GERÇEĞİNİN YANSIMASI

IPCC Başkanı Hoesung Lee, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, raporun ‘iklim müzakereleri ve karar alma süreçlerine paha biçilmez girdi sağladığını” söyledi. IPCC Çalışma Grubu Eş Başkanı Valerie Masson-Delmotte da, raporun iklim krizine ilişkin gerçeğin yansıması olduğunu dile getirdi ve “Artık nereye gittiğimizi, ne yapılabileceğini ve nasıl hazırlanabileceğimizi anlamak için gerekli olan geçmiş, şimdiki ve gelecekteki iklimin çok daha net resmine sahibiz” dedi.

IPCC’NİN ALTINCI RAPORU

195 ülkenin üye olduğu ve ilk raporunu 31 önce yayınlayan IPCC, dünyanın dört bir yanından yüzlerce bilim insanının katkısıyla hazırlanıyor ve küresel iklimin durumunu ortaya koyuyor. Rapor hükümetler ve sanayi kuruluşları tarafından da tehditleri anlamak üzere değerlendiriliyor. IPCC ilk raporu 1990’da, ikinci raporu 1996’da, üçüncü raporu 2001’de ve dördüncü raporu 2007’de yayınlamıştı. Beşinci rapor ise 2013 ve Eylül 2014 arasında parça parça yayınlanmıştı.