ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen 75’inci NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin basın açıklaması düzenledi.   

Irak Dışişleri Bakanı, Duhok ilinin Amedi ve Zaho ilçeleri sınırında Türk ordusu ile PKK arasında çatışmaların yaşanmasına ilişkin "Bana ulaşan bilgilere göre Türkiye tarafının Irak topraklarında herhangi bir saldırı yapmadığı yönünde. Bazı bölgelerde askeri hareketlilikler var. Biliyorsunuz 1991’den beri Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki bazı bölgelerde Türk askeri güçleri bulunuyor” dedi.

Irak ile Türkiye arasında, her iki ülkedeki durumla ilgili siyasi ve güvenlik konularını görüşmek üzere üst düzey bir siyasi ve güvenlik komitesi bulunuyor.

Hüseyin, Washington'da Türk tarafıyla düzenli görüşmeler yaptıklarını, hatta Washington ziyareti sırasında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la da bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Irak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan başkanlığındaki Türk tarafıyla görüşmek üzere 15 Ağustos 2024'te üst düzey bir Irak heyetinin Ankara'ya giderek bir dizi temaslarda bulunacağını sözlerine ekledi. 

Şam-Ankara arasındaki normalleşme girişimlerinde Irak’ın devrede olduğunu belirten Hüseyin, “Irak, Suriye ile Türkiye'yi bir araya getirmek istiyor” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye ve Suriye tarafları arasında başkent Bağdat'ta bir toplantı yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını doğrulayarak, henüz bir tarih belirlenmediğini kaydetti.

Irak Dışişleri Bakanı ayrıca Başkan Mesud Barzani’nin son Bağdat ziyaretinin de çok önemli olduğunu vurguladı.