İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyeti kabulünde, Suriye meselesi ile ilgili olarak, ''Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması çok önemlidir ve Suriye'nin kuzeyine yapılacak her türlü askeri saldırı, Türkiye, Suriye ve tüm bölgenin aleyhine olacakken, teröristlerin ise lehine olacaktır'' dedi.

Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Ayetullah Hamaney, Suriye'nin kuzeyine askeri operasyon yapılması ile ilgili, ''Bu tür operasyon kesinlikle hem Türkiye, hem Suriye ve hem bölgenin aleyhinedir ve Suriye devletinin beklediği siyasi eylemi de gerçekleştirmeyecektir'' ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İranlı mevkidaşı Reisi ortak basın toplantısı düzenliyor - Sputnik Türkiye, 1920, 19.07.2022

Hamaney buluşmasından sonra  Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İranlı mevkidaşı Reisi başkanlığında, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7'nci Toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından, iki ülke arasında imzalanacak anlaşmaların imza töreni düzenlendi.

İki lider, törenin ardından ortak basın toplantısı düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı'nı bitirmiş olduk. Yeni bir ivme kazanacak ilişkilerimiz.

30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz vardı. Maalesef Kovid-19 sebebiyle ciddi manada gerileme ile karşı karşıya kaldık. Şu an itibarıyla 7 buçuk milyar doları yakaladık. İnanıyorum ki iki ülkenin kararlı yürüyüşü ile 30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşacağız."

Reisi'nin açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

"İki ülke arasındaki güvenlik alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi ele aldığımız konulardan oldu. Terörizmle mücadele, iki ülke tarafından da vurgulandı.

Terör örgütlerinin farklı isimleri olabilir ama halkların güvenliğini tehlikeye atanlar, teröristtir ve onlarla mücadele edilmesi gerekir. Batı'da uygulanan çifte standart, bizim tarafımızdan reddedilmektedir.

Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması vurgulandı iki ülke tarafından da."

Türkiye ve İran'ın ortak sanayi siteleri kurması bugün anlaştığımız konulardan bir tanesi.

Kaynak: İrna