ORTADOĞU

İran'ın hedef aldığı İsrail hava üssünün uydu görüntüleri yayınlandı

İran'ın saldırılarından hemen önce ABD'nin müttefiki İsrail'i kısa süre içerisinde gerçekleşecek saldırıya karşı uyardığı ortaya çıktı.

Abone Ol

Associated Press'in haberine göre, uydu görüntüleri Salı günü İran füzeleri tarafından hedef alınan İsrail Hava Kuvvetleri üssünün bazı bölgelerinde meydana gelen hasarı ortaya koydu.

Planet Labs PBC'den alınan görüntüler, Necef Çölü'ndeki Nevatim üssünde F-35 savaş uçaklarının bulunduğu iki uçak hangarına roketlerin isabet ettiğini gösteriyor.

Ancak uçakların İran saldırısı esnasında üste konuşlu olmadığı, saldırıdan önce havalandığı tahmin ediliyor.

Hangarlardan birinde büyük bir delik ve binanın etrafına dağılmış enkaz görülebiliyor. Saldırının isabet ettiği diğer hangar ise kısmen hasar görmüş görünüyor.

CNN tarafından yapılan ayrı bir analiz İran füzelerinin Nevatim'in yanı sıra bir Mossad karargahını ve Tel Nof hava üssünü de vurduğunu ortaya koydu.

Üsse düşen 32 füzenin 26'sı yolları vurdu

İran'ın balistik füze saldırılarında hedef alınan hava üssüne isabet eden 32 füzenin 26'sının üs içerisindeki yollara düştüğü belirtildi.

İsrail ordusu üslerinde bir miktar hasar meydana geldiğini kabul etti ancak can kaybı olmadığını ve hiçbir uçağın zarar görmediğini söyledi. İsrail medyası, ordu tarafından saldırılarla ilgili bilgilere sansür uygulandığını bildirdi.

Salı günü 180'den fazla füze fırlatmasının ardından İran, Hamas lideri İsmail Heniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İran Devrim Muhafızları yetkililerine yönelik suikastlara yanıt olarak İsrail askeri mevzilerini hedef aldığını açıkladı.

İran'ın saldırılarından hemen önce ABD'nin müttefiki İsrail'i kısa süre içerisinde gerçekleşecek saldırıya karşı uyardığı ortaya çıktı.

Saldırı sonrasında gündeme gelen haberlerde İran'ın balistik füze saldırılarından önce ABD ve Rusya'yı konuyla ilgili olarak bilgilendirdiği belirtilmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “büyük bir hata” olarak nitelendirdiği bu saldırıyla ilgili olarak İran'ın “bedel ödeyeceğini” söyledi. Washington İsrail'i İran'ın nükleer tesislerine yönelik saldırı gerçekleştirmemesi konusunda uyardı ancak Gazze örneğinde olduğu gibi ABD'nin İsrail'i dizginlemesinin pek mümkün olmadığı görülüyor.

İsrail'in şimdi de Lübnan'ı işgal etmeye kalkışması, bölgesel gerilimin daha da tırmanacağı korkularını arttırdı.