İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Nisan ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Rapora göre, Nisan ayında en az 163 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden 163 işçinin 5’i çocuk, 8’i 65 yaş ve üstü olurken, 2024 yılının ilk dört ayında 597 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği vurgulandı. 

46 işçinin yaşamını yitirmesi ile en çok iş cinayetinin yaşandığı şehir İstanbul olurken, 7 işçinin yaşamını yitirdiği Antalya ikinci, 6 işçinin yaşamını yitirdiği Sakarya ise üçüncü şehir oldu.

BEŞİKTAŞ YANGIN FACİASINA ADANDI

Nisan ayı raporunu İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Masquerade adlı gece kulübünde çıkan yangın sonrası yaşamını yitiren 30 işçiye adayan İSİG, yangından korunmak için gerekli önlemlerin alınmadığını ve üç çıkış kapısından ikisinin kapatıldığını vurguladı. 

2016’da alınan itfaiye raporundan sonra herhangi bir denetlemenin yapılmadığına dikkat çekilen İSİG raporunda, “Bu noktada Masquerade Club işvereni ve tadilatı yapan taşeron firma sahipleri gerekli önlemleri almamıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili birimleri, yani merkezi idare, Beşiktaş Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimleri, yani yerel idare, gerekli denetimleri, yaptırımları yapmadıkları (ayrıca verilen ruhsatlar, raporlar gereği) ve bu çalışma düzenine göz yumdukları için meydana gelen bu iş cinayetinden sorumludur” ifadelerine yer verildi.

İŞ CİNAYETLERİNİN DAĞILIMI

Raporda, iş cinayetlerinin dağılımına da yer verildi. Buna göre, ezilme, göçük nedeniyle 35 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 32 işçi; trafik, servis kazası nedeniyle 27 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 16 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 13 işçi; şiddet nedeniyle 13 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 7; intihar nedeniyle 6 işçi; kesilme, kopma nedeniyle 4 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 3 işçi ve diğer nedenlerden dolayı 7 işçi hayatını kaybetti.