Haber: Elifsu Dilek Şen
Şenlik organize komitesi tarafından Kayak Merkezinin "Yaz mevsimde çok faal olmaması ve Davraz Dağının gözlem için çok uygun olması nedeniyle seçildiği belirtildi. Dünyada gökyüzü şenlikleri anlamında ışık kirliliğinin en az olduğu yerler sayılıdır. Çünkü dünyada şu an büyük bir ışık kirliliği var. Memlekette ışık kirliliğinin az olduğu yerlerden biri de Melikler Yaylası, gözlem şenliği şu ana kadar Melikler yaylasında yapılıyordu ancak Isparta'ya uzaktı ve bu nedenle Davraz Dağı'na aldıklarını belirtti şenlik komitesi.
Uğur İkizler, teleskop yapımı ile ilgili bir sunum gerekleştirdi. Teleskopun Soda, kireç cam ile yapabiliceğini,pencere camı ve kolayca bulabilecek bir cam türü olduğunu belirtti. Diğer camları ülkemizde bulmak çok zor ve oldukça pahalı materyallerdir,dedi. Ayna çapı ile kalınlığı birbirine orantılı olması gerekir,ve genelde çapın 1/6’ sı kadar kalınlığı olması gerekitiğini, memlekette 19 mm den daha kalın cam üretilmediği için bu kalınlıktaki cam ile 150 mm, en fazla 200 mm çapında ayna yapılabileceğini belirtti Daha büyük çapta ayna yapabilmek için daha kalın cam gerekir, böyle bir cam, bir kaç kat camı “ Füzyon “ yapıştırma yöntemi ile elde edilebileceğini anlattı. Kültür Üniversitesinde 100 kişiye teleskop yapmayı öğrettiklerini aynı projenin Isparta’da uygulanabilecieğini vurguladı.
Fen Bilimleri öğretmeni. Mert Koçer,Asteroid Keşif Kampanyası, Uluslararası Astronomik Arama İşbirliği (IASC) desteği ile düzenlenen, amatör astronomların astronomik görüntüler üzerinde yeni asteroidleri tespit etmeye çalıştıkları ve sonucunda asteroid keşfetmelerine olanak sağlayan bir kampanya olduğunu belirtti.
Öğrenciler daha önce keşfedilmemiş bir asteroid tespit ettiklerinde bu asteroid ön-keşif olarak ilan edilir ve geçici bir kod verilir. Ön-keşif bir asteroid keşfi için ilk ve en önemli adımdır. Bir asteroidin gerçek bir keşif statüsü kazanabilmesi, ön-keşfini takip eden 15-20 günlük süreçte, Dünya'nın herhangi bir gözlemevinden ikinci kere gözlenebilmesine bağlıdır. Bu ikinci gözleme "doğrulama gözlemi" denir. Doğrulama gözlemi beklenen süreç içerisinde gerçekleşirse, asteroidin ön-keşfini yapan kişiler o asteroidin kâşifi olarak listelenir ve asteroide ismini verme hakkını elde ederler, dedi.
Asteroid Keşif Kampanyası ile hedeflenen, Türkiye'deki konuya meraklı gençlerin, astronomik gözlemlerin incelenmesi sürecine dahil edilmesi ve bu sayede astronominin bir bilim dalı olarak daha yakından tanıtılmasıdır. Dünya'nın farklı yerlerinde yapılan benzer kampanyalar aracılığı ile birçok öğrenci bir asteroid kâşifi olmanın heyecanını yaşamaktadır. Bu heyecanı yaşamanın sırası artık Türkiye'deki astronomi meraklısı öğrencilerdedir, dedi.
SDÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Çakmak ise “Dünya yaklaşık 8 milyar insanın yaşadığı bir gezegen, insanlık tarihi boyunca atmosfer denilen bir yapı ve gök cisimleri var. Biz gök cisimlerini gündüz göremiyoruz, gündüz gördüğümüz sadece güneş ışınlarıdır. Gece gözlem yaparsanız eğer şairlere ilham olan Yedi Kandilli Süreyya’yı diğer bir tabirle Ülker Takım Yıldızını görebilirsiniz. İnsanoğlu çıplak gözle yalnız kırmızı, sarı, turuncu yeşil, mor gibi renkleri ayırır. Radyo frekans ve gama ışınlarını göremez. Bunları göremediğimiz için yok da diyemeyiz." dedi.
Fizik Topluluğunun akademik danışmanı Prof. Dr. Seyfettin Çakmak, teleskop yapımı konusunda lider olmak istediklerini söyledi.
Fizik topluluğunun 2009'da amatör teleskop yapımına ilk adımlarını attığını aktaran Çakmak, şunları kaydetti:
"On yılda gerçekleştirdiğimiz on teleskopla halka açık gökyüzü gözlemleri düzenleyerek önemli bir yol aldık. O günden bugüne, şehir içindeki ve ilçelerdeki eğitim kurumlarıyla köylerde bilimi yaygınlaştırmak için sürekli etkinlikler düzenliyoruz. Öğrencilerimiz eğitim aldıktan sonra eğitmenlik yaparak topluma bilimsel bilgiyi aktarıyorlar. Teleskopları tasarlayıp gerçekleştirdikten sonra bu teleskoplarla etkinliklerde toplumu bilgilendiriyoruz."
Gökyüzü şenliği göğe bakanlarla yağmura, dağlara karşı tamamlandı.