İsrail ordusu, günün ilk saatlerinde uzun süreden beklenen İran’a yönelik “misilleme” saldırılarını hayata geçirdi. Türkiye saatiyle 02.00 sularında İran’ı yaklaşık 3 saat süreyle havadan vuran İsrail ordusu, böylece İran’ın 1 Ekim’de düzenlediği füze saldırılarına yanıt vermiş oldu.

İran saldırılarda iki askerinin yaşamını yitirdiğini duyururken saldırıların verdiği hasarın ise sınırlı olduğunu açıkladı. 

ABD basınında çıkan haberlerde, İsrail’in saldırı planı hakkında ABD istihbarat belgilerinin sızdırılması nedeniyle daha önce planlanan saldırının ertelendiği iddia edilmişti. İsrail, saldırıların İran'ın askeri tesislerini hedef aldığını açıklarken, İran ise başkent Tahran, Huzistan ve İlam'daki saldırılarının ‘sınırlı hasar’ yarattığını duyurdu. Peki, şu ana kadar İsrail’in İran'a saldırıları hakkında neler öğrendik.

İsrail’den İran’a Gece Yarısı Misilleme Saldırısı

İsrail ordusu, uzun zamandır beklenen “misilleme” saldırılarını hayata geçirdi. Türkiye saatiyle 02.00'de başlayan saldırılar, üç saat devam ederken bu saldırı İran’ın 1 Ekim’de gerçekleştirdiği füze saldırılarına yanıt niteliğindeydi. 

İsrail'in Hedefi Askeri Tesisler

İsrail, İran'ın askeri tesislerinin saldırıların hedefi olduğunu iddia ederken, İran tarafı Tahran, Huzistan ve İlam’daki saldırıların 'sınırlı hasar' yarattığını açıkladı. Yerel kaynaklar ise, Tahran ve çevresinde patlama sesleri duyulduğunu bildirdi. İsrail'in kamu yayıncısı KAN ise saldırıların üç dalga halinde gerçekleştiğini ve operasyonun tamamlandığını duyurdu.

İran: "Askeri Tesisler Hedef Alınmadı"

İranlı yetkililer, İsrail’in açıklamalarını ve ülkedeki 20 noktayı hedef aldığı iddialarını yalanladı. Yarı resmi İran haber ajansı Tesnim'e konuşan bir yetkili, iddiaların aksine Tahran'da bulunan askeri tesislerin vurulmadığını ve saldırıya 100 İsrail askeri uçağının katıldığı haberinin de gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Yetkili, İran’ın İsrail'e yanıt vermeye hazır olduğunu vurguladı.

ABD: “İsrail'i Savunacağız”

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da İsrail’in saldırı planları hakkında bilgilendirildiklerini duyurdu ancak bu saldırılarda ABD'nin bir dahlinin olmadığını belirtti. Beyaz Saray açıklamasınad "İran karşılık verirse, İsrail’i savunacağız" da denildi. ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in gelişmeleri yakından takip ettiği bildirildi.

İran Hava Savunması: “Saldırıyı Başarıyla Önledik”

İran Hava Savunma Karargahı, saldırılar hakkında yaptığı açıklamada İsrail'in Tahran, Huzistan ve İlam’daki askeri merkezlere yönelik saldırılarının hava savunma sistemlerince başarıyla önlenebildiğini iddia etti. Yetkililer, saldırının sınırlı hasara neden olduğunu ve olayın boyutlarının araştırıldığını ifade etti.

Uçuşlar Yeniden Başladı

İsrail’in missileme saldırılarıyla birlikte İran, ülke genelinde uçuşları geçici olarak askıya almıştı. Sivil Havacılık Kurumu Sözcüsü Cafer Yazerlu, askıya alınan uçuşların saat 09.00 itibarıyla yeniden başladığını açıkladı.