İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki Hasbiya'ya düzenlediği saldırıda üç gazetecinin hayatını kaybettiği bildirildi. Lübnan merkezli Al Mayadeen kanalı, saldırıda kameraman Ghassan Najjar, Al Mayadeen için çalışan mühendis Mohamed Reda ve Hizbullah'ın Al Manar kanalı için çalışan bir kameramanın yaşamını yitirdiğini aktardı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, olay yerindeki basın mensupları, üç gazetecinin uyuduğu bungalovun doğrudan hedef alındığını anlattı. Al Mayadeen kanalının direktörü Ghassan bin Jiddo, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "İşgalcinin gazetecilerin konutunu hedef alması kasıtlıydı; Arap kanallarından yaralı gazeteciler de bulunuyor" ifadelerini kullandı. Açıklamada, saldırıdan tamamıyla İsrail güçlerinin sorumlu tutulduğu ifade edildi. Söz konusu saldırı, İsrail'in başkent Beyrut'un güneyindeki Al Mayadeen'in bürosuna saldırı düzenlemesinden 24 saat sonra yaşandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu saldırıda da bir kişi ölmüş, aralarında bir çocuğun da bulunduğu beş kişi yaralanmıştı.

İSRAİL'DEN BEYRUT'A 12 HAVA SALDIRISI

Gazze ve Lübnan'a saldırılarını sürdüren İsrail, Hizbullah'ın 'kalesi' olarak değerlendirilen Dahiye'nin de bulunduğu Beyrut'un güneyine 12 hava saldırısı düzenledi.

Lübnan'ın resmi haber ajansı NNA, başkent Beyrut'un güneyindeki Amirkan Mahallesi'nin bir, Hureyk Mahallesi'nin ise iki İsrail hava saldırısının hedefi olduğunu bildirdi. Saldırılar, İsrail ordu sözcülerinden Avichay Adraee'nin X hesabından yaptığı tahliye uyarılarının ardından geldi. Sözcü, bu saldırılardan sonra Beyrut'un güneyinde bulunan üç bina için yeni bir tahliye uyarısı yayımladı. Bu tahliye uyarısının ardından ise İsrail, Burc El Baracine ve Hades mahallelerine üç hava saldırısı daha düzenledi.

Yerel basına yansıyan haberlerde, Hureyk, Burc El Baracine ve Hades mahallelerine arka arkaya yapılan saldırıların yanı sıra İsrail ordusunun bazı bölgeleri de uyarı yapmadan hedef aldığı ve başkente toplam 12 hava saldırısı düzenlediği bilgisi verildi.

LÜBNAN'DA SON 1 YILDA 2 BİN 500'Ü AŞKIN KİŞİ ÖLDÜ

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri karşılıklı saldırılara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 593 kişi öldü, 12 bin 119 kişi yaralandı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü. Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor.

İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan’da 100 binlerce kişinin yerinden edildiği tahmin ediliyor. Güneyden Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Lübnan hükümeti yerinden edilen kişilerden 486 binden fazlasının Suriye’ye göç ettiğini açıkladı.

İSRAİL: LÜBNAN'IN GÜNEYİNDEKİ ÇATIŞMALARDA 5 ASKER DAHA ÖLDÜ

Öte yandan, İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki çatışmalarda beş askerinin daha öldüğünü duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki çatışmalarda beş askerin öldüğü, dördü ağır olmak üzere yedi askerin de ağır yaralandığı ifade edildi.

Karadan işgalin başladığı 30 Eylül'den bu yana Lübnan'daki çatışmalarda ölen İsrail askeri sayısı 24 oldu. İsrail ordusu, 30 Eylül'de Lübnan'ın güneyinde 'Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun' kara saldırılarına başladığını bildirmişti.