Hamas lideri İsmail Haniye, İran’ın başkenti Tahran’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. İsrail, Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’ye, Tahran’da suikast düzenledi. Hamas tarafından yapılan açıklamada Haniye’nin Tahran’da düzenlenen İsrail hava saldırısında öldürüldüğü doğrulandı. Üst düzey Hamas yetkilisi Musa Ebu Marzuk, suikastı doğrulayarak “Bu korkakça eylem cezasız kalmayacak” dedi. Haniye’nin İsrail tarafından Gazze’de düzenlenen hava saldırısında üç oğlu ve dört torunu da öldürülmüştü.
İran devlet televizyonunun Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan açıklamaya dayandırdığı habere göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Tahran'da ikamet ettiği konutuna yönelik düzenlenen hava saldırısı sonucu hayatını kaybetti.
Haniye'nin bir korumasının da saldırıda hayatını kaybettiği aktarılırken, İran basısında olayla ilgili detayların daha sonra açıklanması bekleniyor.
Hamas, lideri Haniye’nin saldırıda hayatını kaybettiğini doğruladı
Hamas, daha önce uzun süre Türkiye'de yaşayan Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da ikamet ettiği konuta yönelik İsrail ordusu tarafından düzenlenen hava saldırısında yaşamını yitirdiğini doğruladı.
Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, Haniye'nin yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran'da bulunduğu belirtildi.
Türk Dışişleri'nden Haniye Suikastine sert tepki: Alçakça
Türk Dişişleri de yazılı bir açıklama yaparak saldırıyı sert bir dille eleştirdi. "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da gerçekleştirilen alçakça suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz" denilerek başlayan açıklamada Filistin halkına başsağlığı dilendi ve Netanyahu hükümetinin barışa erişme niyetinin olmadığının bir kez daha gözler önüne serildiği vurgulandı.
Dışişleri Bakanlığı açıklamasının ayrıntıları şöyle:
"Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Haniye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz. Netanyahu Hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığı bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır. Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir."
İSMAİL HANİYE KİMDİR?
BBC Türkçe’nin aktardığına göre, 62 yaşında olan Haniye, 1962 yılında Filistin’deki mülteci kamplarından birinde doğdu.
Genç yaştan itibaren Filistin davasına dahil oldu.
İsrail, Haniye’ye 1989 yılındaki ilk Filistin ayaklanması sırasında üç yıl hapis cezası verdi.
1992 yılında hapisten çıkan Haniye ardından İsrail ile Lübnan arasındaki sahipsiz topraklara sürüldü. Yanında birçok Hamas lideri de bulunuyordu.
Sürgün sonrası Gazze’ye geri döndü. 1997 yılında Hamas’ın ruhani liderinin ofisinin yönetimine getirildi ve örgüt içindeki pozisyonunu güçlendirdi.
Haniye 2006 yılında, Hamas’ın seçim zaferi sonrasında, Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas tarafından başbakanlığa getirildi.
Ancak bir yıl sonra, El Fetih ile Hamas arasında Gazze’de yaşanan ve bir hafta süren kanlı güç savaşının sonunda görevden alındı.
Haniye görevden almayı “anayasaya aykırı olduğunu” savunarak kabul etmedi ve hükümetinin “Filistin halkına karşı olan ulusal sorumluluklarından vazgeçmeyeceğini” söyleyerek Gazze’yi yönetmeye devam etti.
Haniye, 6 Mayıs 2017’de İslami Direniş Hareketi Şura Konseyi tarafından Halid Mişal’in yerine Hamas’ın siyasi büro başkanı seçildi.
2018 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı Haniye’yi “terörist” olarak tanımladı.
Haniye kısa bir süre sonra Hamas’ın “diplomatik” bir karargahının bulunduğu ve önceki krizlerde İsrail ile bazı müzakerelerin yürütüldüğü Katar’a sürgüne gitti.
Örgütü uzaktan yönetmesine rağmen Haniye, Gazze’de Hamas’ın diğer liderlerinden ve kurucularından destek aldı.
Hamas’ın Gazze’deki siyasi kanadının lideri Yahya Sinvar.
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nı ise Muhammed Deyif ve sağ kolu Marvan İsa yönetiyor.
Halid Meşal ve Mahmud Zahar da Hamas’ın kurucuları ve önde gelen liderleri olarak kabul ediliyor