ORTADOĞU

İsrail, Hizbullah'ın çağrı cihazlarını patlattı: Çok sayıda ölü, 3 bine yakın yaralı var

Lübnan’da Hizbullah’ın iletişim kurmak için kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu en az 9 kişinin öldüğü, 3 bine yakın kişinin de yaralandığı bildirildi. İsrail'in sorumlu olduğu patlamalarda ölenler arasında Hizbullah milletvekilinin oğlu da bulunurken bir büyükelçi de yaralandı.

Abone Ol

İsrail, Lübnan’da Hizbullah hareketinin kullandığı el tipi çağrı cihazlarına sızdı. Cihazların patlaması sonucu en az 9 kişi hayatını kaybederken 3 bine yakın kişi de yaralandı.

Patlamaların İran destekli silahlı grubun kalesi olan Beyrut'un güney banliyölerinde ve diğer birkaç bölgede yaşandığını öğrenildi.

Bir Hizbullah yetkilisi olayın "şimdiye kadarki en büyük güvenlik ihlali" olduğunu ifade etti.

Üç güvenlik kaynağı, patlayan çağrı cihazlarının son aylarda Hizbullah tarafından getirildiğini ve son model olduğunu belirtti.

HİZBULLAH MİLLETVEKİLİNİN OĞLU DAHİL EN AZ 9 ÖLÜ, 2 BİN 800 YARALI

Patlamalarda Hizbullah'ın üst düzey liderleri ve danışmanlarının da yaralandığını iddia edilirken Genel Sekreter Hasan Nasrallah’ın zarar görmediği belirtildi.

İsmi açıklanmayan bir Hizbullah milletvekilinin oğlunun öldüğü öğrenildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, ölü sayısının 9, yaralı sayısının da 2 bin 800 olduğunu açıkladı.

Yaralanmaların çoğunun el veya karın bölgesinde gerçekleşirken yaralılardan 200'ünün durumunun ağır olduğunu açıklandı.

BÜYÜKELÇİ DE YARALANDI

Patlamalarda İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mucteba Emani'nin yaralandığı duyuruldu.

İranlı bir kaynak "Mucteba Emani, hafif yaralandı ve şu anda hastanede gözlem altında" ifadelerini kullandı. Tahran konu hakkında resmi bir açıklamada bulunmadı.

ARKASINDA İSRAİL VAR

İsrail de henüz konu hakkında resmi bir açıklama yapmazken Başbakan Binyamin Netanyahu’ya yakın bir kaynak, olayın arkasında Tel Aviv’in olduğunu belirtti. Lübnan medyası da İsrail’in pager isimli çağrı cihazlarına sızarak patlamaları gerçekleştirdiğini belirtti.

İki ülke basınında çıkan iddialar Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad tarafından doğrulandı. El-Ebyad, İsrail’in sızdığı çağrı cihazlarını patlattığını belirtti.

KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI YAPILDI

Lübnan Sağlık Bakanlığı, patlamaların ardından kan bağışı çağrısında bulundu.

Bakanlık, ülkenin çeşitli bölgelerindeki hastanelerde yüksek sayıda yaralı olması durumunda alarma geçmeleri ve yaralıların diğer bölgelere dağıtılması için bakanlıkla koordineli çalışmaları gerektiğini bildirdi.

Bakanlık, acil servislere gelen yüksek sayıda yaralılarla ilgilenmek için tüm sağlık çalışanlarına görev yaptıkları sağlık merkezine gitmeleri talimatı verdi.

Lübnan Kızıl Haçı, yaralıların sevkine yardımcı olmak üzere 50'den fazla ambulans ve 300 acil sağlık personelinin gönderildiğini açıkladı.

Başkent Beyrut sokaklarında onlarca ambulansın hareketliliği gözlemlenirken Lübnan askerleri de kentteki kaos ve trafikteki yoğunluğu ortadan kaldırmak için caddelerde konuşlandı.

İSRAİL HÜKÜMETİ ‘ACİL’ TOPLANIYOR

Lübnan'daki patlamaların ardından İsrail hükümetinin "acil toplantı" istediği belirtildi.

Tel Aviv'de yapılacak toplantının patlamaların ardından artan gerilim ve Hizbullah'ın olası misillemesini görüşmek için yapılacağı kaydedildi.

Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın bazı üst düzey güvenlik yetkilileriyle Tel Aviv'deki İsrail ordusuna ait merkezde görüştüğü aktarıldı.

NETANYAHU’DAN ‘KONUŞMAYIN’ UYARISI

Lübnan'daki patlamalara ilişkin İsrailli resmi makamların sessizliği ise dikkati çekiyor.

İsrail Başbakanlık Ofisinden İsrailli bakanlara Lübnan'daki patlamalara ilişkin açıklama yapmamaları konusunda uyarı yapıldığı belirtildi.