DÜNYA

İsrail, "patlayıcı yerleştirildiği" gerekçesiyle Gazze'de 96 bin evi yıktı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Filistinlilere ait yaklaşık 96 bin evi "patlayıcı yerleştirildiği" iddiasıyla yıktığını açıkladı.

Abone Ol

İsrail Ordu Radyosu'nda yer alan haberde, Refah'ta bir binada meydana gelen patlamanın dört İsrailli askerin ölümüne, beşinin de yaralanmasına yol açtığı ve bu binanın Hamas tarafından patlayıcı yerleştirilen yapılardan biri olduğu belirtildi.

İsrail’in 27 Ekim 2023’te Gazze Şeridi'ne başlattığı kara operasyonu kapsamında, "patlayıcı yerleştirilmiş binaların" İsrail askerleri için büyük bir tehdit oluşturduğu öne sürülüyor. 14 bini Refah’ta olmak üzere toplamda yaklaşık 96 bin evin bu gerekçeyle yıkıldığı bildirildi. Haberde, Refah'ta bir grup bina içerisinde 30-40 yapıya bomba yerleştirildiği, bu binalara küçük kameralar yerleştirilerek askerlerin giriş çıkışlarının takip edildiği ve uzaktan patlatma sistemlerinin devreye sokulduğu iddia edildi.

Gazze hükümeti, 15 Eylül'de yayınladığı verilerde, İsrail saldırıları nedeniyle 350 bin evin tamamen veya kısmen yıkıldığını, 80 bin evin ise kullanılamaz hale geldiğini açıkladı. Ayrıca 825 cami ve üç kilisenin de zarar gördüğü belirtildi.

7 Ekim Sonrası Gelişmeler

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023'te İsrail'e yönelik büyük çaplı bir saldırı düzenlemişti. İsrail, bu saldırılarda 1.200 vatandaşının hayatını kaybettiğini, 5.132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’in bu tarihten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 41.272 Filistinli hayatını kaybetti. Ölenlerin 16.795’ini çocuklar, 11.378’ini ise kadınlar oluşturuyor. İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarında 713 askerinin öldüğünü, 4.448 askerinin yaralandığını bildirdi.