ORTADOĞU

İsrail'in Gazze saldırılarında 17 bin "çocuk" öldürüldü: "Nereye gittiler, arkadaşlarımla nasıl oynayacağım?"

İsrail'in Gazze saldırılarında 7 Ekim 2023'ten bu yana 17 bin çocuk katledildi. Engelli kalan 3 yaşındaki Filistinli çocuğun annesi, çocuğunun her gün "ayaklarını" istediğini söyledi.

Abone Ol

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı çadırlara düzenlediği saldırıda ayaklarını kaybeden 3 yaşındaki Cihad Yusuf'un annesi oğlunun, "Nereye gittiler, arkadaşlarımla nasıl oynayacağım?" dediğini kaydetti.

Gazze'ye yönelik saldırılarda bugüne dek yerinden edilenlerin sayısı 2 milyona ulaştı. Annesiyle birlikte temel ihtiyaçların dahi zor bulunduğu bir çadırda yaşayan minik Yusuf da onlardan biri. Yusuf, 9 Eylül'de İsrail ordusunun "güvenli olduğunu iddia ettiği" ve yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarının bulunduğu El-Mevasi bölgesine düzenlediği saldırıda yaralandı ve birçok uzvu ampute edildi.

Yusuf'un ailesi, Gazze'deki imkanların yetersizliği nedeniyle şiddetli ağrılarla mücadele eden çocuğun başka bir yerde tedavi edilmesi için uğraş veriyor. 

Anne Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail'in Han Yunus'taki Mevasi bölgesine düzenlediği saldırıda babası yaralandı. Cihad bir bacağını tamamen kaybetti, diğerinin de bir kısmını. Elinden de 3 parmağı ampüte ettiler" dedi.

Filistinli anne, "Evladım sadece fiziki değil, ruhen de yaralı durumda. Yanında kimsenin oturmasını kabul etmiyor, çektiği acılardan dolayı bütün gece uyanık kalıyor ve sürekli ağlıyor" şeklinde konuştu.

Küçük Yusuf'un içinde bulunduğu durumu dahi anlayamadığına işaret eden May, "Her zaman benden ayaklarını istiyor çünkü eskisi gibi kalkıp oyun oynamak istiyor" dedi.

Anne Yusuf, İsrail'in Gazze Şeridi'ne dayattığı abluka ve tıbbi malzeme eksikliğinden dolayı, bandaj dahi bulunmadığına vurgu yaparak, oğlunun tedavi için Gazze Şeridi dışına çıkmasını ümit ettiğini dile getirdi.

"Yaklaşık 17 Bin Çocuk Öldürüldü"

Gazze'deki Filistin hükümeti, İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana bölgeye düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bin çocuğun yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Hükümetin Medya Ofisi Müdürü İsmail Sevabite, İsrail'in neredeyse bir senedir saldırılarını sürdürdüğü bölgede çocukların durumuna ilişkin bilgi verdi.

Sevabite, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında 16 bin 859 çocuğun yaşamını yitirdiğini belirtti. Yaşamını yitiren bu çocuklardan 171'inin 7 Ekim 2023 sonrası dünyaya gelen ve henüz bir yaşını bile doldurmayan bebekler olduğu vurgulandı.

Birçoğu Ebeveynini Kaybetti

İsrail saldırıları nedeniyle yetim veya öksüz kalan çocukların durumuna ilişkin ise Sevabite, şunları kaydetti:

"İsrail saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nde 25 bin 973 çocuk, ebeveynlerinden birini ya da her ikisini kaybetmiş durumda. Bunlardan 12 bin 633'ü kız, 13 bin 340'ı erkek çocuğu."

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıların neredeyse tamamında çocuklar da bombaların hedefi oluyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonundan (UNICEF) daha önce yapılan açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki çok sayıda çocuğun, İsrail saldırıları nedeniyle uyuyamaz ve çocukluklarını yaşayamaz hale geldiği" ve saldırıların devam etmesi halinde bu çocukların geleceklerinden endişe edildiği vurgulanmıştı.