Haber: Fatoş Erdoğan

İstanbul Tabip Odası (İTO), “Adalet, Demokrasi ve İnsan Hakları Mücadelemizden vazgeçmiyoruz! Cumartesi Anneleri ’nin yanındayız” şiarıyla Cağaloğlu’nda bulunan binalarında basın toplantısı gerçekleştirdi. 

photo1695120879 (2)

Geçtiğimiz Cumartesi günü Cumartesi Anneleri'nin 964'üncü buluşmasına destek için katılan İTO Yönetim Kurulu Üyeleri ve İTO İnsan Hakları Komisyonu üyeleri kelepçelenerek gözaltına alındı.

İstanbul Tabip Odası, Cağaloğlu’nda bulunan binalarında " Adalet, Demokrasi ve İnsan Hakları Mücadelemizden vazgeçmiyoruz! Cumartesi Anneleri'nin yanındayız" şiarıyla 964'üncü hafta buluşmasında yaşanan hak ihlallerine, kötü muamele uygulamalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında adalet, demokrasi ve insan hakları mücadelemizden vazgeçmiyoruz. Yirmi sekiz yıldır kayıplarını arayan Cumartesi Anneleri’nin yanındayız mesajı verildi.

Toplantının yapıldığı odaya “ Adalet, demokrasi ve insan hakları mücadelemizden vazgeçmiyoruz, Cumartesi Anneleri ‘nin yanındayız” pankartı asıldı. Açıklamaya, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Saffet Ercan, Dr. H. Ayşen Yavru, İTO İnsan Hakları Komisyonu üyeleri Dr. Meltem Günbeği, Dr. Feray Kaya ve Dr. Benan Koyuncu,  Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren ve gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın abisi Hüseyin Ocak katıldı.

ADALET, DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMİYORUZ CUMARTESİ ANNELERİ’NİN YANINDAYIZ

Basın metnini İstanbul Tabip Odası İstanbul Hakları Komisyonu üyesi Dr. Meltem Günbeği okudu.

Açıklamada, "Bilindiği üzere, gözaltına alındıktan sonra varlıkları reddedilen ve gözaltında kaybedilen oğullarının, kızlarının, kardeşlerinin, babalarının, sevdiklerinin akıbetini öğrenmek için 28 yıldır mücadele eden Cumartesi Anneleri ve İnsanlarının eylemi hukuk dışı şekilde engelleniyor. Cumartesi Anneleri ile özdeşleşen, “hakikatin hafızasını nakşettiğimiz” diye tanımladıkları Galatasaray Meydanı AİHM ve AYM kararları hiçe sayılarak annelere yasaklanıyor. Ancak bu topraklarda umudun ve inadın simgesi olan Cumartesi Anneleri/İnsanları her hafta kayıplarını aramaya devam ediyor.  Bizler de İstanbul Tabip Odası olarak 964. Haftasında yani bundan dört gün önce bu haklı arayışta anneler ile birlikteydik. Bu süreçte yaşananları basın aracılığıyla bir kere daha kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi 964.haftada da Cumartesi Anneleri/İnsanları ve destek için orda bulunan bizlerin yolu İstiklal Caddesi’nde yürüdüğümüz sırada polis tarafından kesildi.  Polisler kalkanlarıyla bizleri ve Cumartesi Anneleri/insanlarını ablukaya aldı. Olayı izleyen basın emekçileri itilerek, hakaret edilerek ablukadan çıkarıldı. Abluka içerisinde olan insanların gözaltına alınması sırasında özel bir direnç gösterilmemesine rağmen amir olduğu bilinen polisler tarafından tahrik edici söylemler ısrarla devam ediyordu. Ellerde tutulan karanfiller agresif şekilde koparılıp, ayaklar altında çiğnendi. Polis aracına bindirilme sırasında ise ters kelepçe, araç içine iterek sokma, hakaret etme, itiraz edenlerin kelepçelerinin bilerek daha fazla sıkılması şeklinde işkence ve kötü muamele uygulamaları yapıldı. Gözaltı aracının içerinde sağlık sorunu yaşayan kişilerin şikayetleri duymazdan gelindi. Giriş muayenelerine götürülen insanlar hastane içine kadar kelepçe ile götürüldü. Hastane içerisine aynı anda toplu götürülmenin ve çok sayıda kolluk kuvvetinin alanlara girmesinin acil servis işleyişlerini aksattığı görüldü. Barışçıl ve anayasal hakların kullanılmasını talep eden bizlere karşı cezalandırıcı tutum her aşamada devam etti. Muayene olanların giriş muayene raporlarını almaları polislerce engellenmeye, alınan raporlardan kolluğun sicil numarası silinmeye çalışıldı. Hastaneye giriş ve çıkışlarda ise eşlik eden polisin kol sıkma, koldan çekiştirme şeklinde işkence kapsamında uygulamalara devam ettiği görüldü. 

Her hafta Cumartesi insanlarına karşı yapılanlar ile de görünür olan insan hakları ihlalleri birçok farklı alanda giderek artmaktadır. Cezasızlık politikasının, ihlallerin artmasında başat rol oynadığı ise aşikardır. Bizler sağlığın yalnızca fiziksel bir iyilik halinden ibaret olmadığını, ruhsal, sosyal ve siyasal iyilik hali olmayan bir toplumun sağlıklı olamayacağını bilerek, adalet ve demokrasi ısrarımızı bir kere daha beyan ediyoruz.

Ayrıca İstanbul Tabip Odası olarak muayene koşulları İstanbul Protokolü’ne uygun olarak düzenlenmiş adli muayene odaları talebimizi tekrarlıyoruz. Kelepçeli muayene, muayene ortamında kolluğun bulunması ve muayeneye müdahalenin suç olduğunu yineliyoruz. Adli muayeneleri yapacak hekimlerin işkencenin raporlanması konusunda yeterli eğitimi alması için gerek tıp eğitimi gerekse meslek içi verilecek eğitimlerin önemini vurguluyor, meslektaşlarımıza da mesleki etik sorumluluklarını hatırlatıyoruz.

Bizler adalet, demokrasi ve insan hakları mücadelemizden vazgeçmiyoruz Yirmi sekiz yıldır kayıplarını arayan Cumartesi Anneleri’nin yanındayız."ifadeleri kullanıldı.