İstanbul Yeni Kapı’da ‘Rabe dema azadî û serkeftinê ye / Zaman, özgürlük ve zafer zamanıdır! Ayağa Kalk!’ şiarıyla Newroz kutlanması başladı. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) tarafından organize edilen İstanbul Newroz’u Yenikapı’da başladı. 

Newroz kutlaması için bugün binlerce kişi Yenikapı Metro istasyonunda bir araya gelerek, ‘Newroz Piroz be’ (Newroz kutlu olsun) sloganıyla Newroz’un kutlanacağı miting alanında yürüdü.

Renkli görüntülere sahne olan Newroz alanı geleneksel Kürt kıyafetleri giyen binlerce kişi, gruplar halinde davul zurna eşliğinde halay çekiyor. 

Öte yandan Newroz’un kutlanacağı alana kadar güvenlik koridoru oluşturan polis, yoğunluk nedeniyle üç yerde koridor oluşturdu. 

Newroz kutlamasına HDK Eşsözcüsü Esengül Demir ile DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın katılması bekleniyor.


Newroz kutlaması İstanbul Yenikapı alanında başladı. 

Polisin bazı kişileri alana almaması nedeniyle kalabalık duruma ıslık çalarak tepki gösterdi. 

"Bugün Newroz. Bugün bizim günümüz. Newroz’umuz kutlu olsun" anonsunun ardından bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu sırasında kitlede, sık sık ‘Selo’ya özgürlük’ sloganları atıldı.

YANGÖZ: YOK SAYILAN HALKLARIN DİRENİŞ BAYRAMI KUTLU OLSUN

Açılış konuşmalarını DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanları Gonca Yangöz ile Murat Kalmaz yaptı. Katılımcıları selamlayan eşbaşkanlardan Gonca Yangöz, konuşmasına “Başta Kürt halkı olmak üzere ezilen, sömürülen, yok sayılan bütün halkların direniş bayramı Newroz kutlu olsun. Newroz pîroz be” diyerek başladı.

Newroz-4
 

İstanbul Newroz'unda Kürdistan bayrağına engelleme İstanbul Newroz'unda Kürdistan bayrağına engelleme

KALMAZ: BU NEWROZ ÖZGÜRLÜK NEWROZUDUR

Murat Kalmaz da konuşmasında şunları söyledi:

“Tüm Kurdistan ve Türkiye halklarının Newroz bayramı kutlu olsun. Bu Newroz, özgürlük Newroz’udur. Kürt halkı zafere yakındır. En baştaki talebimiz Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüdür. Biz diyoruz ki Sayın Öcalan özgür olmadan özgürlükten bahsedemeyiz. Sayın Öcalan özgür olmadan Türkiye’de Kürt sorunu başta olmak üzere hiçbir sorun çözülmez. Türkiye’nin özgürlüğü ve barışı Sayın Öcalan’ın özgürlüğü ile mümkündür. Kürtler katledilerek bitirilemez. Baskı altına alınarak boyun eğdirilemez. Yıllardır boyun eğmedi. Bugün yine yüz binlerle özgürlüğü haykırıyoruz. Kürtler ile savaşmayı bırakın, barışı sağlayın. Bu sistem Kürt halkını bitirmek, kazanımlarını boşa çıkarmak istiyor. Ama biz dün de söyledik bugün de söylüyoruz, baskı ve zulüm karşısında geri adım atmıyoruz.”

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

İl eşbaşkanlarının konuşmalarının ardandan Gölgedekiler grubu sahne aldı.

Alanda ayrıca "Burjuva partilere oy yok. Müteahhitlere oy yok. Oylar Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’ye" pankartı açıldı. Tertip komitesinin verdiği bilgiye göre Newroz’a şu ana kadar 300 binden fazla kişi katıldı.

Newroz İstanbul-1

HALAYLAR ÇEKİLDİ

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Meral Danış Beştaş ile Murat Çepni, barış anneleriyle birlikte Newroz alanına geldi.

Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, halay çektikten sonra Barış Anneleri Newroz ateşini yaktı.

Bu sırada sahneden, “Bugün bayramdır. Genç kızlar ve erkekler süslensin. Bugün bahar geliyor. Bu ateş özgürlüğün ateşidir. Bu ateş Newroz’un ateşidir. Newroz ateşini büyütün, zılgıtlarınız yükseltin. Bugün Newroz’dur” diyerek anons edildi.

Ateşin yakılmasının ardından sahneye çıkan Beştaş ve Çepni, horon oynadı.

MURAT ÇEPNİ: EN BÜYÜK CEVABI 31 MART'TA VERECEĞİZ

Daha sonra DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Meral Danış Beştaş ile Murat Çepni, sahneye çıkarak on binleri selamladı. Kitleye seslenen Murat Çepni, “Her bijî Kawa’lara. 31 Mart’ta hep birlikte kazanacağız, İstanbul’u biz yöneteceğiz. Yürütülen tartışmalara kulaklarımızı tıkıyor, kendimize bakıyoruz. DEM Parti en güçlü biçimde başarıyı elde edecek. Dilimizi, kültürümüzü yok sayanlara, işçi sınıfına açlığı reva görenlere, Kürt halkını yok sayanlara en büyük cevabı 31 Mart’ta vereceğiz. Newroz’un coşkusuyla hepinizi selamlıyorum” dedi.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ: İMRALI KAPILARINI AÇIN

Meral Danış Beştaş da, “Biz diyoruz ki İmralı kapılarını açın, tecride son verin. Sayın Öcalan özgür olmalı. Newroz özgürlüktür. Diyarbakır’da bize laf söyleyip gelip burada bize şirinlik yapmayın. Bu seçimde kırmızı kart gösteriyoruz. Kendimize oy vereceğiz, partimiz etrafında kenetleneceğimizi her fırsatta söylüyoruz. Seçmen değilseniz lütfen seçmen olduğunuz yere gidip oyunuzu kullanın. Çünkü hırsızlık yapıyorlar. Onlar irade hırsızı. Kaçak seçmenlerle Ağrı’yı, Bitlis’i, Siirt’i almaya çalışıyorlar. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. Bizim bir ağacımız var. O ağacın etrafında toplanıyor ve diyoruz ki; oyumuz ne size ne ona, oyumuz kendimize” diye konuştu.

BAKIRHAN: KÜRT ULUSAL BİRLİĞİNİ SAĞLAMA GÜNÜDÜR

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da konuşmasında şu mesajları verdi:

"Türkiye’nin en temel sorunu Kürt sorunudur. Bu ülkenin ekonomisini bitirdi. Halen tanktan ve tüfekten bahsediyor. Kürt meselesi diyalogla, müzakereyle çözülür. İkinci yüzyıl Kürt yüzyılı olacak. İkinci yüzyıl Kürt sorununun müzakere ve diyalogla çözüldüğü bir yüzyıl olacak. El birliğiyle çalışıp mücadele edeceğiz. Kürt halkı tarihin başından beri zalimlere karşı mücadele etti ve edecek. DEM Parti’nin takati kalmadı diyorlardı. Buyurun size takati kalmayanlar.

Bir kez daha iktidara seslenmek istiyorum; Kürt sorununun çözüm anahtarı İmralı’dadır. Sayın Öcalan’ın 2013 Newroz’unda sunduğu demokratik çözüm deklarasyonunun arkasındayız. 2013 deklarasyonu çok önemlidir, kıymetlidir. Sayın Abdullah Öcalan bir kitabında, ‘Bizim kavgamız hiçbir mezhebe gruba karşı olmaz. Bizim kavgamız haksızlığa, her türlü baskıya karşı olmuştur’ diyor. Bu sözlerin neresi yanlış? Bu sözler tam da bugün DEM Parti’nin yapmaya çalıştığını tarif ediyor. Bizler ezilenlerin partisi olmaya hep birlikte devam edeceğiz.

Hep birlikte tecridi kaldıracağız, açlık grevindeki arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız. Güzel günler yakın. Hep birlikte partimize sahip çıkacağız. Bugün anadilimize sahip çıkma, barışın, halkların ortak mücadelesini yükseltme, Kürt ulusal birliğini sağlama, İmralı’daki tecridi lağvetme, Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlama günüdür.

31 Mart seçimlerini Newroz’a katılan halkımız şekillendirecek. Her yerden zafere yürüyeceğiz. 31 Mart’ta kayyımları göndereceğiz. İstanbul Türkiye’dir. Harami düzenine karşı hep birlikte mücadele edeceğiz İstanbul’da. Hem Türkiye’de hem Kürdistan’da sizlerin desteğiyle her yerde yönetimde olacağız, biz yöneteceğiz."

100'Ü AŞKIN GÖZALTI

Newroz kutlaması sonra ermesinin ardından kitle sloganlar eşliğinde dağıldı. Çıkış noktalarında polis kitleye saldırdı. Çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre aralarında gazetecilerin de olduğu yüzü aşkın kişi gözaltına alındı.