Yemek ve kültürün bir araya geldiği Türkiye’de başarılı şeflerden kendi mutfağımız dahil olmak üzere tüm dünya mutfaklarından lezzetli yemekler yiyebilmek mümkündür. Bu da Türkiye’de Michelin yıldızlı restoranların araştırılmasına sebep olmuştur.

Türkiye’de İstanbul başta olmak üzere Michelin yıldızlı restoranlar araştırılmaktadır. Biz de sizler için İstanbul’da Michelin yıldızlı restoranları inceledik. Gelin detaylıca inceleyelim.

2024 Michelin Yıldızlı İstanbul Restoranları

Türkiye’de dünya çapında ün sahibi birçok şef bulunmaktadır. Bu şefler çeşit ve lezzet dolu Türk mutfağı dışında diğer mutfakların da ustasıdır.Bu da İstanbul Michelin Yıldızlı Restoranların araştırılmasına yol açmaktadır.

İstanbul’da Michelin Yıldızlı Restoranlar 2024 listesi aşağıdaki gibidir:

  • Hakkasan İstanbul
  • Saku
  • Ruby
  • Lokanta Göktürk
  • Aşeka
  • Avlu
  • Gallada
  • Eleos Yeşilköy
  • Itsumi
  • Seraf Vadi
  • Akira Back
  • Borsa Restoran
  • Roka
  • Vogue Restaurant
  • The Galliard Vadistanbul

İstanbul Michelin Yıldızlı Restoranlar listesi bu şekildedir. Gelin bu restoranları yakından inceleyelim...

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 4

Hakkasan İstanbul

İstanbul Michelin Yıldızlı Restoranlar listesindeki ilk durağımız Hakkasan İstanbul.  Hakkasan İstanbul, Kanton ismi de verilen Hong Kong yemekleri ile önce çıkan bir restorandır. Modern Çin ve Hong Kong yemeklerinin şefin özel dokunuşları ile sunulduğu Hakkasan İstanbul Mandarin Oriental Bosphorus'la aynı deniz manzaralı konumu paylaşmaktadır.

Restoranın özel klasiği denilebilecek yemek ise ördek salatasıdır. Çıtır çıtır yapılan ördek derisi, hafif şekerli hafif baharatlı denilebilecek zıt tatların harika uyumu ile yapılan et ve narın kattığı ilginç kontrast ile oluşturulan salata bu restoranın öne çıkan yemeğidir.

Restoranın tüm lezzetli yemekleri ünlü şef Nicky Tan Choon Aun’un elinden çıkmakta, gözetiminde yapılmaktadır. Restoran dışarıda yemek yemeye olanak sağlayan bir bahçeye ve bir otoparka da sahiptir. Ayrıca tekerlekli sandalyeler için rampaları da mevcuttur. Hakkasan İstanbul Beşiktaş, Kuruçeşme’dedir.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 5

Saku

Japon mutfağı başta olmak üzere misafirlerini Asya mutfağında yola çıkaran Saku tüm Asya mutfağını yaratıcı dokunuşlar ile bambaşka bir lezzet ve tatta sunmaktadır. Özellikle Tournedos Rossini denilen biftekle yapılan nigiri yemeği bunun en büyük örneklerindendir.

Ayrıca geniş bir tatlı menüsüne sahip olan Saku haşlanmış şeftali, tereyağlı kek, vanilya ve “umeshu” dondurmasından oluşan ünlü bir tatlıya da sahiptir. NOW Bomonti binasında yer alan, egzotik ve sıcak bir yemek deneyimi sunan Saku Şişli semtinde bulunmaktadır. Saku’ya gitmek isteyen okurlar tüm bu lezzetleri usta şef Cihan Kıpçak’ın elinden yiyecektir.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 6

Ruby

İstanbul Michelin Yıldızlı Restoranlar arasında en sevilenlerden biri olan Ruby’e yakından bakalım...  Zengin tatlarla geniş bir yemek yelpazesine sahip Ruby, mekânın yeri ve güzel havalarda tamamen açılabilir tavanı ile birçok açıdan sevilen bir mekân olmayı başarmaktadır.

Menüsü geleneksel Türk yemeklerinden makarna ve risottoya kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahiptir. Vejetaryen menüleri ile daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşabilmektedir. Penne Puttanesca ve krema sosla servis edilen ıspanaklı ve arpa şehriyeli ızgara levrek, Ruby’nin en öne çıkan yemeklerindendir.

Tüm bu lezzetler Bolulu Şef Ertan Özturan’ın elinden çıkmaktadır. Beşiktaş, Ortaköy’de mekâna ulaşmak mümkündür.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 7

Lokanta Göktürk

Anadolu geleneğinden ilham alan Lokanta Göktürk yöresel ürünleri yaratıcı tariflerle buluşturmaktadır. Krema gibi yapılmış humus ile birlikte zencefille marine edilmiş, sarımsaklı tereyağında kızartılmış kremalı risotto ve yumuşak mürekkep balığı dilimleri yanında deniz tarağı suyuyla servis edilen karidesler bu lokantanın en öne çıkan yemekleri arasındadır.

Eski ile yeninin bir araya geldiği Lokanta Göktürk’te yemekler Muhsin Ertürk isimli şefin elinden geçmektedir. Lokanta Göktürk Eyüpsultan semtinde yer almaktadır.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 8

Aşeka

Karaköy’ün ara sokakların birinde tarihi bir binada yer alan Aşeka, alakart yöntem ile müşterilerini karşılıyor. Karışık ve çeşitliden ziyade sade ve lezzetli mottosuyla hareket ettiğini belirten Aşeka’da yemekler şef Ömer Akosman’ın elinden çıkmaktadır.

Burada farkı yaratan ise yeni baharatlar ve zengin soslar olmaktadır. Marine edilmiş domates, kalamata zeytin ve çıtır polenta gibi yoğun kıvamlı sos ve garnitürler, ağır ateşte yavaş yavaş pişen dana etiyle birlikte servis edilince altında Aşeka imzası bulmak mümkündür. Ayrıca vejetaryen menü de restoranda sunulmaktadır.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 10

Avlu Restaurant

Sultanahmet’te bulunan Four Seasons Oteli’ndeki Akdeniz tarzındaki avlu Michelin yıldızını hak eden yerdir. Burada özellikle Türk yemekleri sunulmaktadır. Odun ateşinde pişirilmiş ekmek dilimleri ile başlanan öğüne sığır eti ile doldurulmuş mantı, taze manda yoğurdu, baharatlı tereyağı ve dana ezmesi ile devam edebilmek mümkündür.

Modern ile klasik Anadolu mutfağını birleştiren Avlu restoranda yemekler Özgür Üstün’ün gözetiminde yapılmakta ve onun imzasını taşımaktadır.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 11

Gallada

İstanbul Michelin Yıldızlı Restoranlar listesindeki bir sonraki durağımız Gallada. The Peninsula Hotel'in dördüncü katında yer alan Gallada oldukça lüks bir dekorasyona sahiptir. İpek Yolu boyunca hem Asya hem de Türk lezzetlerini bir araya getiren Gallada ton balığını, soya sosu, yuzu çayı ve zencefille marine ettikten sonra tahin ve kaymaklı yoğurtla buluşturmaktadır.

Ayrıca yine Gallada’ya özgü ördek tandırı ve restoranın kendine has baklavasının denenmesi okuyuculara tavsiye edilmektedir. Beyoğlu’nda yer alan Gallada’nın şefi Fatih Tutak’tır.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 12

Eleos Yeşilköy

Yeşilköy’deki marinanın birkaç sokak ötesinde olan, Yunan meyhanelerini andıran Eleos Yeşilköy’ün en öne çıkan yemekleri kendilerine has deniz ürünleridir. Izgarada pişirilen levrekler sade bir sunum ve yanında Akdeniz’in çok çeşitli mezeleri ile servis edilmektedir. Restoran özellikle taze malzemeler ile basit ama lezzetli sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 13

Itsumi

İstanbul Michelin Yıldızlı Restoranlar listesindeki bir diğer restoran da Itsumi. İstanbul’un en meşgul semtlerinden biri olan Beşiktaş’ta ancak bir o kadar da şehrin kalabalığından uzak olan 4. Levent’te yer alan Itsumi otantik Japon mutfağının İstanbul’daki en ünlü temsilcilerindendir.

İncecik kesilmiş somon sashimi, özel baharatlı sos eşliğinde bol yağda kızartılmış karides ya da kalamar ve ton balıklı suşi bu restoranın en öne çıkan yemeklerindendir. Restoranın seçenekleri arasında yer alan Omakase menüsünün gelmeden önce rezerve edilmesi gerektiğini belirten restoran, şef Shunichi Horikoshi’nin 45 yıllık reçetesini ve ustalaşmış metotlarını kullanmaktadır.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 14

Seraf Vadi

Anadolu mutfağının şefin ufak dokunuşları ile çeşitlendirilip lezzetlendirildiği Seraf Vadi Vadistanbul Alışveriş Merkezi'ne çok da uzak olmayan modern bir restorandır. Anadolu mutfağından birçok spesiyali bulunan Seraf Vadi konuklarını buharda pişirilmiş, yoğun aromalı kuzu eti dolgusuyla kaymaklı yoğurt sosunu buluşturan içli köfte ile karşılamaktadır.

Ardından hafif isli tadıyla imam bayıldı, karamelize soğan ve kırmızı biberle doldurulmuş patlıcan gibi mezeler ile devam etmekte ve ana yemek olarak kuzunun farklı türlerini farklı lezzetlerde sunan geniş bir yelpaze ile devam edip konukların memnun ayrıldığından emin olmaktadır.  Şef Sinem Özler’in imzasını taşıyan bu yemeklerin oldukça beğenildiğini söylemek gerekmektedir.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 15

Akira Back İstanbul

JW Marriott Oteli’nde yer alan bu restoran Marmara denizi manzarası ve Japon mutfağı ile öne çıkan bir restorandır. Asya mutfağını Türkiye’ye taşıyan yerlerden olan Akira Back suşiler, soslar, ağızda eriyen dana tataki, robata ızgarasında pişirilmiş karidesler gibi spesiyaller ile konuklarını ağırlamaktadır.

Akira Back’in kurduğu ve dünya çapında farklı yerlerde şubeleri olan bu restoran İstanbul’da Sungmo Lee ve Fatih Alkan’ın yönetiminde yemekleri servis etmektedir.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 16

Borsa Restoran

İstanbul Michelin Yıldızlı Restoranlar arasında tarihle iç içe olan Borsa Restoran’a yakından bakalım...

Adile Sultan Sarayı’nın içinde bulunan Borsa Restoran akşam yemeğini burada yemek isteyenler için özel bir boğaz manzarası sunmaktadır. Geleneksel Türk mutfağını alakart menüyle sunan Borsa Restoran spesiyal olarak salata ve patlıcan ızgarayla servis edilen orta pişmiş kuzu tandır servis etmektedir.

Az ve öz ilkesi ile çalışan Borsa restoranın ayrıca geleneksel tatlılardan biri olan katmeri de oldukça popülerdir. Şef Şen Elçin’in elinden geçen yemekler konukları memnun etmektedir.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 19

Roka

İstanbul Michelin Yıldızlı Restoranlar listesinde Roka ile devam ediyoruz. Beyoğlu’nun en popüler yerlerinden olan Galataport kordonundaki konumu ile boğaz manzarasını konuklarına sunan Roka, modern Japon mutfağından oldukça çeşitli bir menü sunmaktadır.

“Katsuoboshi” ile miso, soya veya susamla hafifçe pişirilmiş patlıcan, obatayaki ızgarasında isli bir tada sahip tavuk yemeği ve hem çipura hem de çıtır kalamar tempuralı nigiri suşi Roka’nın en sevilen üç spesiyalidir. Suna Hakyemez imzasını taşıyan bu yemekler ve çok daha fazlası ile Roka misafirlerini her gün ağırlamaktadır.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 20

Vogue Restaurant

Dolmabahçe Sarayı ve Boğaz manzarasına sahip olan Vogue Restoran geleneksel Türk klasiklerinden makarnaya, suşiden sashimiye kadar çok çeşitli içerikleri menüsünde barındırmaktadır.

Taze bahar sebzeleriyle servis edilen kıyılmış ton balıklı tartar, karamel ve tahin ile kabartılmış kestaneli sufle Vogue restoranın spesiyallerindendir. Vogue restoran ayrıca vejetaryen menülere de sahiptir. Bu restorandaki tüm yemekler Şef Vedat Demir’in sorumluluğundadır.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 21

The Galliard Vadistanbul

Vadistanbul alışveriş merkezinin terasında bulunan The Galliard zengin bir menü ile konuklarını ağırlamaktadır. Akdeniz mutfağından yemekleri konuklarına sunan The Galliard Vadistanbul levrek ceviche’nin özgün yorumundan tutun kremalaı risotto, çeşitli içeriklere sahip pizzalar, güveçler gibi çok çeşit uluslararası beğeni toplamış yemeğe ev sahipliği yapmaktadır.

Tatlı olarak sufle ile müşterilerine güzel bir bitiriş yapan The Galliard geç saatlerde DJ performansı ile de müşterilerini memnun etmeye devam etmektedir. Tüm bu çeşit ve lezzetler şef Muharrem Tenekeci’nin imzasını taşımaktadır.

Istanbul Michelin Yildizli Restoranlar 22

Michelin Yıldızı Nedir?

İstanbul Michelin Yıldızlı Restoranlardan bahsettikten sonra Michelin yıldızının ne olduğuna da değinmek gerekmektedir.

Michelin, 1850’li yıllarda kurulmuş Fransız araç lastiği markasıdır. Satışların düşmesi sebebiyle satışların nasıl yükseltileceğini düşünen marka bir rehber hazırlayarak Fransa'daki sayılı ve saygın araba sahiplerine, ülkedeki en iyi restoran ve kafeleri önermeyi planlamaya karar vermiştir.

Asıl amaç insanları yola çıkmaya teşvik etmektir. Zamanla bu kültür oturmuş Michelin markası restoranları incelemesi için bağımsız bir ekip kurmuştur. Zamanla da kaliteli işletmelere Michelin yıldızları ödül olarak verilmeye başlanmıştır. Bir, iki ve üç michelin yıldızına sahip olabilen restoranlar için yıldızların anlamları şu şekildedir:

  • Bir Michelin Yıldızı: Alanında çok iyi bir restoran. Kaliteli malzemeler, yüksek standarda sahip işletme ve istikrarlı pişirilen yemekler.
  • İki Michelin Yıldızı: Rota değiştirmeye değer bir restoran. Şefin karakteri ve yeteneğini yemeğe yansıtmaktadır.
  • Üç Michelin Yıldızı: Özel bir yolculuğu hak eden restoran. Kariyerin zirvesinde olan ve yemekle sanatı buluşturan şeflerin yönettiği restorandır.