İstanbul, iki kıtayı birbirine bağlayan eşsiz bir konumda bulunuyor. Binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği şehir hem tarihi güzellikleriyle hem de kültürel renkleriyle herkesi kendisine hayran bırakıyor.

Dünyanın her yerinden milyonlarca insanın ziyaret ettiği şehre taşınmayı düşünenler İstanbul’un en zengin semtleri hangileri diye merak ediyor.

Gelin, bu soruya birlikte yanıt arayalım.

İstanbul'un En Zengin Semtleri

Tarihi boyunca birçok büyük medeniyete başkentlik yapan İstanbul dünyanın en güzel şehirleri arasında yer alıyor. Fethiyle çağları açıp kapatan bu güzel şehir tarihi dokuları, doğal güzellikleri ve kültürel havasıyla eşsiz bir deneyim sunuyor.

Aynı zamanda lüks yaşam alanlarıyla dikkat çeken İstanbul yaşam masrafları yönünden dünyanın en pahalı şehirleri arasında yer alıyor. Bu nedenle İstanbul’a taşınmayı planlayanlar İstanbul’un en zengin semtleri hangileri ve en pahalı evler nerede diye merak ediyor. 

İstanbul’un en pahalı semtlerinden bazıları şu şekildedir:

  • Bebek
  • Etiler
  • Levent
  • Nişantaşı
  • Yeniköy
  • Tarabya
  • İstinye

Şimdi de bu semtlere yakından bakalım.

Istanbulun En Zengin Semtleri Bebek

Bebek

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan Bebek, Rumeli Hisarı ile Arnavutköy arasında yer alıyor. Eskiden küçük bir balıkçı köyü olan semt, Osmanlı Padişahı III. Ahmed döneminde yapılan okullar, değirmenler, dükkanlar ve hamamlarla hızla gelişmeye başladı. Nüfusun da artmasının ardından köşkler, konaklar ve yalılar inşa edilmeye başladı.

19. yüzyılda vapur seferlerinin başlamasının ardından semtin popülerliği giderek artmaya başladı. Semt ayrıca Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Günümüzde İstanbul’un ve Türkiye’nin en pahalı ve lüks semtleri arasında yer alan Bebek yüksek ev kiralarıyla da dikkat çekiyor. Bu nedenle gelir düzeyi yüksek kişiler tarafından tercih ediliyor.

Bebek’te ev kiraları 100 bin liranın üstünde seyrediyor. Bu nedenle Bebek’te yaşamak isteyenlerin kiraya en az 100 bin lira ayırmayı göze alması gerekiyor.

Istanbulun En Zengin Semtleri Etiler

Etiler

İstanbul’un en zengin semtleri arasında olan Etiler, Beşiktaş ilçesinde yer alıyor. 1954 yılında Etiler Yapı Kooperatifi'nin toplu konut projesiyle yerleşime açıldı. Semte bu nedenle Etiler adı verildi.

Günümüzde gelir düzeyi yüksek kişilerin yaşadığı semtte Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezlerinden Akmerkez yer alıyor.

Etiler’de ev kiraları ortalama 80 bin lira civarında. Evlerin lüks derecesi arttıkça kiralar da 200 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Istanbulun En Zengin Semtleri Levent

Levent

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan bir diğer semt olan Levent de sunduğu lüks ve pahalı yaşamla dikkat çekiyor.

Osmanlı Padişahı I. Abdülhamid’in buradaki toprakları Kaptan’ı Derya Cezayirli Hasan Paşa’ya verdi. Osmanlı’da denizci askerlere Levend denildiği için semt adını bu olaydan aldı.

1947’de Emlak Kredi Bankası’nın toplu konut projesi başlattığı Levent hızla gelişmeye başladı. Kısa sürede nüfusu hızla arttı ve günümüzde İstanbul’un en zengin semtleri arasında yer almaya başladı.

Levent’te ev kiraları 45 bin liradan başlıyor. Evin özelliklerine ve lüks derecesine bağlı olarak 200 bin lira seviyesine kadar çıkabiliyor.

Istanbulun En Zengin Semtleri Nişantaşı

Nişantaşı

Nişantaşı, İstanbul’un Şişli ilçesinde yer alıyor. Semtin adı Osmanlı Padişahları III. Selim ile II. Mahmud'un Teşvikiye Camisi’nin avlusuna yaptırdığı nişan taşlarından geliyor.

Osmanlı Padişahı Abdülmecid’in isteği üzerine semt 19. yüz yılda ikamete açıldı. Günümüzde İstanbul’un en lüks semtlerinden biri olan Nişantaşı aynı zamanda dünyaca ünlü birçok mağazaya ev sahipliği yapıyor.

Semtte bulunun Abdi İpekçi Caddesi ise metre kare fiyatı olarak dünyanın en pahalı 25. caddesi olarak biliniyor.   

Nişantaşı’nda eski ve giriş katında bulunan daireler için istenen kiralar 60 bin liradan başlıyor. Daha yeni ve ferah bir daire yaşamak isteyenlerin aylık 80 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor.

Istanbulun En Zengin Semtleri Yenikoy

Yeniköy

İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı olan Yeniköy, İstinye ile Tarabya semtleri arasında yer alıyor. Osmanlı zamanında 16. yüz yılda imara açılan semte ilk olarak Romanya’nın Geni bölgesinden gelenler yerleşmiş. Semte de bu nedenle Yeniköy adı verilmiş.

İstanbul’un sahil kesiminde bulunan Yeniköy, Türkiye’nin en zengin ailelerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Semtte aynı zamanda Vehbi Koç’un oturduğu Tugay Apartmanı da yer alıyor.

 İstanbul’un en pahalı semtleri arasında yer alan Yeniköy’de kiralar 70 bin liradan başlıyor. Ancak birçok evin kirası 100 bin liranın üzerinde.

Istanbulun En Zengin Semtleri Tarabya

Tarabya

Sarıyer ilçesine bağlı olan Tarabya, İstanbul’un en lüks ve pahalı semtleri arasında yer alıyor. Eski çağlardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapan semt önceden Farmakeia olarak biliniyordu.

Daha sonra adı Terapeia olarak değiştirildi. Osmanlı Padişahı II. Selim burayı ziyaret ettiğinde çok beğenmiş ve Tarabya adıyla imara açılmasını sağlamış.

Huber Köşkü başta olmak üzere birçok tarihi güzelliğe ev sahipliği yapan semt İstanbul’un en gözde ve pahalı yerleşim yerleri arasında yer alıyor.

Bu nedenle semtteki evler için istenen kiralar genellikle 100 bin liranın üzerinde.

Istanbulun En Zengin Semtleri Istinye

İstinye

İstinye, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan ve İstanbul Boğazı’na kıyısı olan bir semttir. Çok eski zamanlardan bu yana yerleşim yeri olarak kullanılan İstinye’nin bilinen ilk adı Leosthenion’dur. Bizans zamanında Stenia adını alır zamanla İstinye olarak anılmaya başlar.

Osmanlı döneminde üs bölgesi olarak kullanılan semt 16. yüz yıldan sonra hızla gelişmeye başladı. Özellikle de 18. yüz yıldan sonra kıyı bölgesinde çok sayıda köşk ve yalı kuruldu.

ABD Başkonsolosluk binasına da ev sahipliği yapan semtte birçok büyük şirketin genel merkezi de yer alıyor.

İstinye’de yaşamak isteyenlerin kiraya en az 100.000 TL ayırmayı göze alması gerekiyor.

Bu yazımızda İstanbul'un En Zengin Semtleri listemizi sizlerle paylaştık