Haber: Fatoş Erdoğan
İstanbul’un Esenyurt ilçesindeki Trendyol Express Dağıtım Merkezi’nde çalışırken sendikal faaliyetler gerekçe gösterilerek "küçülme" bahanesiyle işten çıkarılan 54 kişi 28 Ağustos’ta işe iade talebiyle eyleme başladı. İşçilerin depo önünde başlattığı direniş iki haftadır devam ediyor. Trendyol Esenyurt Depo işçileri, bugün eylemlerini Maslak'ta bulunan Trendyol Genel Merkezi önüne taşıdı.
Önce işkolları değiştirilen ve sendikada örgütlendikleri için "küçülme" bahanesiyle işten çıkarılan Trendyol Esenyurt depo işçilerinin 46 Koduyla 25/2'den işten atılarak İŞKUR'dan işsizlik maaşı almaları ve başka bir işe girme hakları ellerinden alındı.
Trendyol Esenyurt Depo’da çalışan sendikalı işçilerin 25/2’den işten atılmasıyla işçiler, PTT-Sen ve DGD-Sen öncülüğünde depo önünde Trendyol'un kötü çalışma koşullarına, sefalet ücreti dayatmasına, mobbinglerle ve işten atmalarla kurduğu baskıya karşı direniş başlattı.
DGD-SEN ve PTT-Sen öncülüğünde direnen Trendyol Esenyurt Depo işçileri, atılan işçiler işe geri alınmasını, taşerona ve 5,5 aylık sözleşmelere son verilmesini, Trendyol'a sendika girmesini talep ediyor.
Trendyol’un Esenyurt’ta çalışan PTT-Sen ve DGD-SEN üyesi depo işçileri ‘küçülme’ gerekçesiyle işten çıkarılmalarının ardından işe iade ve sendikal hakların tanınması talebiyle yaptıkları eylemin 15’inci gününde Maslak’taki Trendyol Genel Merkez binası önünde buluştu. 'Trendyol İşçiye Hesap Verecek’ pankartıyla alana gelen işçiler sık sık “İşçiler açken Trendyol’a huzur yok”, “işçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “servetiniz bizden çaldıklarınızdır” sloganlarını attılar.
Trendyol Genel Merkezi önünde yapılan basın açıklamasına Birleşik İşçi Kurultayı, BDSP, Birleşik İşçi Hareketi, DİH, Nakliyat-İş, Bağımsız Emek Sendikası, Patronların Ensesindeyiz, Emekçiler Dayanışması, Umut-Sen, YDG Gençlik, Gençlik Komiteleri, ODAK Dergisi, Direnişler Meclisi destek verdi.
Basın açıklamasından konuşan PTT-SEN Genel Başkanı Süleyman Şen işten çıkarma sürecini anlattıktan sonra alanda buluşma sebeplerini muhatap arama olarak özetledi.
DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar, Direnişe başlarken işçilerin, siyasileri, sendikaları, gazetecileri aradığını burada söylemek istemedikleri cevaplar aldıklarını vurguladiğı konuşmasında şunları söyledi:
"Patronlara işlemeyen yasanın kılıcı işçilerin tepesinde sallanırken işçilerin direnmeye başlaması kolay değil; üç bin lira ile yaşama tutunmaya çalışıyor bu işçi, işçi çocukları yetersiz beslenmeden kırılıyor. 18 yaşında olan Muhammed 12 yaşında başladığı çalışma hayatında biriktirdiği sadece borç."
Süperlig’e sponsor olup milyonlar akıtan Trendyol'un "küçülme" bahanesiyle işten çıkardığı Esenyurt depo işçileri yaşadıkları süreci anlattı:
“Üye olduktan sonra 25/2 koduyla çıkarıldım. Bu bir patron intikamıydı. Öyle garip bir yasa ki tekrar iş bulmakta aşırı zorlanıyoruz. Patron bu yasayla işsizlik maaşı bile vermeden yasa denetçilerine sesleniyoruz ‘Bir patron hiçbir delil göstermeksizin işten çıkarılmasının hesabını sorun’. Artık işçinin sesini duyun patronların arkasında durmayın’ bu filmli camların ardından oturan kişilere sesleniyoruz biz kimseden bağış sadaka istemiyoruz biz alın terimizi istiyoruz. Hepimiz bir aileyiz yalanıyla bizi uyutan patronlar işçilerin hakkını vermek yerine kulaklarını tıkayanlara söylüyoruz “Bir gün bizim sesimizden kulaklarınız sağır olacak”
Metin Mumcu isimli bir işçi de bugün bu kadar kâr elde eden şirket ter akıtan işçilere sırtını dönüyor. Süperlig’e sponsor olup milyonlar akıtan Trendyol arkadaşlarımızı işten çıkardılar. Dönüş yapılmadığı müddetçe biz de eylemimizden vazgeçmeyeceğiz”ifadeleri kullandı.
Beş ay süreyle Trendyol’da çalışıp işten çıkarılan bir diğer işçi “12 yaşımdan beri emek veriyorum. Elimde sadece borçlarım var. Burada çalışmaya başlayınca işime güvenerek kredi çektim. Şimdi benim borçlarımı kim ödeyecek? Ben 65 yaşıma kadar çalışacağım fakat hep böyle sürekli haksızlığa uğrayıp hakkımı mı arayacağım” dedi.
Aydın Taşkın 2 yılın ardından işten çıkarıldığını belirterek “Anayasal hakkımız olan sendikaya üye olduk. Bir çalışan olarak haklarımızı korumak için. Biz keyfi olarak buraya gelmedik, hakkımız olanı almak için geldik. Sesimizi duyurana kadar konuşacağız. 25/2’den işten atılmanın bir açıklaması yok, tamamen keyfidir. Altını çizerek tekrar ediyorum küçülmeye gitme bahanesi ile iş çıkışı verenler nasıl süperlig’e sponsor oluyorsunuz. Mücadelemiz sürecek hakkımızı alana kadar” ifadelerini kullandı.
Esenyurt depo işçileri haklarını alana kadar Trendyol'a ait her yeri eylem alanına dönüştüreceklerinin altını çizdi. “Vazgeçmeyeceğiz!” dedi.