Finlandiya'nın NATO üyeliğini kabul eden Türkiye, ülkenin komşusu İsveç'in de üyeliği için TBMM'de oylama yapacağı iddia edildi. Bir süredir ABD'den F-16 alımı için pazarlık konusu olduğu da öne sürülen üyelik oylamasının bu hafta TBMM'de yapılacağını Bloomberg'e konuşan kaynaklar söyledi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Haziran 2022'de Finlandiya ve İsveç'te 'terör örgütlerinin cirit attığını' söyleyip üyeliklerinin kabul edilmeyeceğini söylemişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği de Türkiye tarafından  31 Mart 2023'te kabul edilmişti.

BAHÇELİ DE 'TERÖRÜN MAĞARASI' DEMİŞTİ!

İktidar ortağı MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, İsveç'in NATO üyeliğine sert sözlerle karşı çıkmıştı. Bahçeli şunlar söylemişti:

"İsveç'in üyeliğine karşı Türkiye'nin haklı ve meşru itirazları vardır. İsveç hükümetinin Kur'an-ı Kerim'e yönelik şerefsiz saldırıları alttan aldığı, sıkışınca da cılız kınama mesajları bilinen bir husustur. Türkiye, dayatmaları sineye çekecek kabile devleti değildir. NATO'nun açık kapı politikası da iç ve dış güvenliğimizden daha önemli olamayacaktır.

Milli varlığımızı tehdit eden, kanlı terör örgütlerine kucak açan, bunların terörist devşirmesine kendi başkentinde göz yuman bir ülkeyle bir güvenlik mimarisinin bünyesinde nasıl buluşacağız? Bunu nasıl hazmedeceğiz? Sadece F-16 ile ilgili parmak sallanıyor diye tamam mı diyeceğiz. İsveç, PKK'nın Avrupa'daki mağarasıdır. Kandil neyse Stockholm aynısıdır. Nitekim karar Sayın Cumhurbaşkanımızındır."