İsveç'in başkenti Stockholm'de, Filistin'de öldürülen gazetecileri anmak üzere bir araya gelen bir grup İsrail tarafından öldürülen gazetecilerin fotoğraflarından oluşan bir sergi açtı.
Ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla soğuk havaya rağmen Segels Torg Meydanı'nda toplananlara, alana kurulan büyük bir ekranda öldürülen ve yaralanan gazetecilerin zor anlardaki çalışmalarını yansıtan sinevizyon gösterisi yapıldı. Katılımcılar "Özgür Filistin", "İşgale son" sloganlarıyla İsrail katliamlarına tepki gösterirken, Filistin bayrakları da taşıdılar. Öte yandan göstericiler, İsrail ürünleri ile İsrail'e destek verdiği belirtilen bazı çok uluslu şirketlerin ürün ve hizmetlerinin boykot edilmesi çağrısında da bulundu.
İKİ AYDA 75 GAZETECİ İSRAİL SALDIRILARINDA YAŞAMINI YİTİRDİ
Filistinli Gazeteciler Sendikası tarafından henüz yayınlanan bir rapora göre İsrail'in iki ayı geride bırakan saldırılarında yaşamını yitiren gazeteci sayısı 75'e ulaşmış durumda.
İsrail saldırılarında yaşamını yitiren, yaralanan, alıkonulan ve evlerini kaybeden gazetecilerle ilgili bir rapor yayımlayan Filistin Gazeteciler Sendikası, yaklaşık 80 basın mensubunun da yaralandığını ve 2 gazetecinin de kayıp olduğunu belirtti. Raporda, ailelerini ve yakınlarını kaybeden gazetecilerin çalıştığı medya merkezlerinin de saldırılarda yıkıldığı ifade edilirken, İsrail saldırılarında 60 gazetecinin ailesinin evlerinin bombalandığı, 63 basın kurumu ve büronun da tahrip edildiği yazıldı.
Öte yandan saldırılar bölgeden sağlıklı haber akışını da zora sokuyor. İki ayı geride bırakan yoğun İsrail saldırılarında ve yaşanan çatışmalarda aldıkları hasar nedeniyle biri işgal altındaki Batı Şeria'da, 24'ü Gazze Şeridi'nde olmak üzere 25 yerel radyo istasyonunun çalışmalarında aksamalar meydana geldi. Öte yandan İsrail yönetimi 3 medya kuruluşunu da kapatırken, 41'i Batı Şeria'da, 2'si Gazze'de olmak üzere 43 gazeteciyi gözaltına aldı veya alıkoydu.
İSRAİL ÖLDÜRDÜĞÜ GAZETECİLERDEN SORUMLU TUTULMALI
Raporda Filistinli Gazeteciler Sendikası'nın, gazetecilerin can güvenliğinin sağlanması, mesleklerini icra edebilmeleri, uluslararası koruma sağlanmasının yanı sıra İsrail'in saldırılarda hayatını kaybeden gazetecilerin ölümünden sorumlu tutulması ve yargılanması için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüğü vurgulandı.
Raporda ayrıca, İsrailli yetkililerin gazetecilerin kasıtlı hedef alındığına dair delil yetersizliğinin bulunduğu yönündeki açıklamalarının İsrail'in yalanlarının bir parçası olduğu ve sahadaki gerçeklerin bu tür savunmaları yalanladığı ifade edildi.
İSRAİL SALDIRILARINDA YAŞAMINI YİTİREN GAZETECİLERİN LİSTESİ
Filistinli Gazeteciler Sendikası'nın raporuna göre İsrail saldırılarında hayatını kaybeden gazetecilerin isimleri şu şekilde:
Abdülhamid el-Karnavi (21), Şeyma el-Cezzar, Hassan Fercullah, Edhem Hasavne (41), Muntasır es-Savvaf (33), Abdullah Derviş, Nadir en-Nezeli, Mustafa Bekir, Emel Zuhd (27), Muhammed Muin Ayyaş (29), Asım Adli el-Beraş (34), Muhammed Nebil ez-Zuk (29), Cemal Muhammed Heniyye (21), Ayat Omer Hadura (27), Hamis Salim Hamis (19), Bilal Cadullah Hasan Salim (45), Hasune Selim (28), Sari Mansur (32), Abdulhalim Avad (41), Mustafa es-Savvaf (68), Amr Salah Ebu Hayye, Musab Aşur (22), Muhammed Matar, Musa el-Beraş (30), Ahmed Emin Fatime (29), Ahmed el-Kura (27), Yahya Ebu Muni, Muhammed Ganim el-Cace (31), Muhammed Ebu Hasire (53), Heysem Harare, İyad Matar, Muhammed el-Beyyari, Muhammed Ebu Hatab (52), Mecid Fazl Ardenus (29), Macid Ahmed Keşku (47), İmad Abdulmehdi el-Vahidi (57), Nazmi en-Nedim (54), Hazife en-Neccar, Yasir Subhi Ebu Namus, Muhammed Fayiz el-Husni, Dua Şeref, Zahir el-Afgani (27), Cemal el-Fakavi (28), Silmi Muhaymer (34), Ahmed Abdulhay Ebu Mehadi (35), Said Semir el-Halebi (42), Mahmud Cemal Ebu Zarife (29), İman Cemal el-Akıli (29), Muhammed İmad Said Lubd (27), Ruşdi Ribhi es-Serrac (31), Ahmed Nahid Hasan Mesud (32), Hani İbrahim el-Medhun (59), Muhammed Ali (31), Aid İsmail en-Neccar, Halil İbraihim Ebu Azire (40), Semih Abdurrezzak en-Nadi (59), Receb en-Nakib (31), Muhammed Cemil Baluşe (36), Assam Muhammed Bihar (39), Abdulhadi Habib (37), Yusuf Devvas, Selam Halil Miyme (40), Husam Mahmud Mubarek (41), Ahmed Abdurrahman Şihab (42), Abdurrahman Rebi Şihab (55), Mahummed Fayiz Ebu Matar (28), Mustafa Muhammed en-Nakib (28), Hişam Muhammed en-Nevvaca (27), Said Rıdvan et-Tavil (37), Muhammed Rızk Subh (36), Enes İbrahim Ebu Şimale (27), Esad Abdunnasır Şemlah (29), Muhammed Tihami es-Salihi (29), İbrahim Muhammed Lafi (21), Muhammed Sami Cergun (28).