İstanbul Tabip Odası, kentte bulunan tüm sağlık kurumlarını olası depreme karşı önlem almaya çağırdı. Toplantıda konuşan İTO Başkanı Nergis Erdoğan, “Hatay Defne’de sağlık kuruluşunun olmadığını gördük. İncelediğiniz alanda ciddi tuvalet sorunları yaşanmaktaydı. Birçok kullanılamaz haline gelmiş, giderleri nehre verilmiş tuvaletler olduğunu gördük” ifadelerini kulandı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, İstanbul Tabip Odası (İTO), olası deprem riskinden dolayı kentin önemli sağlık kuruluşları olan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi ile İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin durumuna ilişkin oda binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nergis Erdoğan, İTO Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç ve İTO Yönetim Kurulu (YK) üyelerinin yanı sıra çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

‘SAĞLIK KURUMLARI HAZIR OLMALI’

Toplantıda konuşan İTO Başkanı Nergis Erdoğan, Hatay ve Adıyaman’da sağlık kurumlarının ciddi hasarlar aldığını ve aile sağlık merkezlerinin tamamının kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Sağlık çalışanlarının koordinasyon ve rotasyonunda aksaklıklarının olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bu durumun olası İstanbul depreminde yaşanmaması için başta Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakülteleri hastaneleri olmak üzere sağlık kurumları en kısa zamanda depremde güvenlik hizmeti için hazır hale getirilmelidir” çağrısında bulundu.

HATAY’DAN İZLENİMLER

İTO yönetim kurulu üyelerinin Hatay ve Adıyaman da 3 gün boyunca yerinde gözlem yaptıklarını kaydeden Erdoğan, Hatay’da sağlam kalan tek binanın Fransa’ya ait Dört Yol Hastanesi olduğunu söyledi. Erdoğan, “Hatay Defne’de sağlık kuruluşunun olmadığını gördük. İncelediğiniz alanda ciddi tuvalet sorunları yaşanmaktaydı. Birçok kullanılamaz haline gelmiş, giderleri nehre verilmiş tuvaletler olduğunu gördük” ifadelerini kulandı.

Sevgi Parkı’nda kurulan koordinasyon merkezlerinde sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin destekte bulunduğunu söyleyen Erdoğan, “Hem ilaç desteği hem de sağlık hizmeti verdiğine tanık olduk. Aynı zamanda yemekte verilen bu alan metrekareye nerdeyse 5 kişinin düştüğü bir rağbet görülmekteydi. İlçede 5-10 çadırdan ibaret bazı alanlar dışında büyük bir yıkıma cevap verecek büyüklük ve genişlikte barınma sağlayacak insani bir barınma alanı görmedik” dedi.

DÜŞÜK GÜVEN BİLGİSİ VAR

İstanbul da Aile Sağlık Merkezi (AHS) binalarının güvenliğinin düşük olduğunu söyleyen Erdoğan,  bunu hem çalışanlar hem de mülki amirlerin bildiğini söyledi. Erdoğan, “İstanbul’un iki önemli hastanesi Cerrah Paşa ve İstanbul Tıp Fakültesi yıllardır yerinde yapılanma talebiyle çalışanıyla, hastasıyla, hekimiyle direniyor. Bundan dolayı da Cerrahpaşa yöneticilerinin haberi olmaksızın, kabul edilmesi mümkün olmayan bir boşaltmayla karşı karşıya kalıyor” diyerek, tepki gösterdi.

Prof. Dr. Raşit Tükel ise, 1999 depreminden bu yana İstanbul’daki hastanelerde yapılması gerekenlerin yapılmadığını ve buna dair birçok kararın ertelendiğini belirtti.

TALEPLER

Yapılan konuşmaların ardından İTO yetkilileri, olası İstanbul depreminden dolayı tüm sağlık kurumları önlem almaya çağırarak şu talepleri dile getirdi:

“*İstanbul da mevcut sağlık kurumlarının tümü deprem dayanıklılık açısından değerlendirmeli gereken girişimler dikkate alınarak sağlık kurumlarının güçlendirilmesi için deprem fonundan bütçe ayrılmalıdır.

*Olası İstanbul depreminde yerinde yapılanması süren İstanbul tıp ve Cerrahpaşa tıp fakülteleri hasta bakım kapasiteleri ile Avrupa yakasında Önemli sağlık hizmeti sunumu üstlenecektir, sürecin hızlanması için ek ödenekler tahsis edilmelidir.

*Aile sağlığı merkezleri aynı zamanda toplanma alanları olarak konumlandırılmalıdır.

*Tüm sağlık kurumlarında gerçek ve işlevsel deprem tatbikatları gerçekleşmelidir.”