YEREL

İzmir’de atıklar fidana dönüşecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha temiz bir kent hedefiyle çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. 20 Eylül Dünya Temizlik Günü kapsamında düzenlenen farkındalık etkinliğinde, sivil toplum örgütleri ve otizmli çocukların da katılımıyla 1 ton atık toplandı. Bu atıkların geri dönüştürülmesiyle elde edilecek gelirle 500 fidan dikilecek ve bu fidanlar yanan ormanlık alanlara can verecek.

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, Karşıyaka sahilinde düzenlenen etkinlikte çevre temizliğine dikkat çekti. Sivil toplum kuruluşları ve otizmli çocukların katılımıyla gerçekleşen temizlikte, toplanan atıklar geri dönüşüm tesislerine gönderilecek. Toplanan 1 ton atık, doğaya 500 fidan olarak geri kazandırılacak ve yanan ormanlık alanlarda yeni bir yaşam başlayacak.

“Kirletmemeyi öğrenmeliyiz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Temizliği Şube Müdürü Ercan Yıldırım, 30 ilçede düzenli temizlik çalışmaları yürüttüklerini belirterek, “Çevre kirliliği hem ülkemizde hem de dünyada ciddi bir sorun. Bu sorunu halkımızla iş birliği yaparak çözebiliriz. Kirletmemeyi öğrenmeliyiz. Evimize gösterdiğimiz özeni sokaklarımıza da göstermeliyiz. Hep birlikte bu sorunu çözebileceğimize inanıyorum” dedi.

“Atıklarımız fidan olacak”

Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü biyologlarından İlkem Ceylan Candan, toplanan atıkların fidana dönüşeceğini belirterek, “Topladığımız atıklarla yanan ormanlık alanlara fidan dikeceğiz. Gelecek nesillere ‘Şehirden toplanan atıklar sayesinde ormanlarımız yeniden yeşerdi’ diyebileceğimiz bir dünya bırakmak istiyoruz” dedi. Temiz Atık Derneği Başkanı Esra Kara ise, “Çöpleri görüyoruz ama onları toplamak yerine sadece geçip gidiyoruz. Eğer her birimiz bu atıkları yerden kaldırıp doğru yere atsak, ülkemiz tertemiz olur. Türkiye zaten cennet gibi bir ülke, bu şekilde daha da güzel olabilir” diye ekledi.

Dünyamız yaşanmaz hale gelir”

Etkinliğe katılan özel bireylerden 9 yaşındaki Mert Karataş ise sözleriyle duygulandırdı: “Eğer çevremiz temiz olmazsa, her şey ölür. Dünyamız yaşanmaz hale gelir. Bunu unutmayın ve dünyamızı temiz tutun” dedi.