13 Şubat’ta ev baskınında gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Semra Turan, Delal Akyüz ve Tolga Güney, JINNEWS muhabiri Melike Aydın, Gazete Duvar Muhabiri Cihan Başakçıoğlu ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) basın çalışanı Fatma Funda Akbulut, emniyetteki işlemlerinin ardından savcılığa sevk edildi.

Tutuklama talebiyle İzmir Bayraklı Adliyesi Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen gazetecilere soruşturma dosyasına temel oluşturan gizli ve açık tanık Buse Aslan’ın beyanlarının yanı sıra yaptıkları haberler ve haber kaynaklarıyla yaptıkları telefon görüşmeleri suçlama konusu yapıldı. Gazetecilere ”Örgüt üyeliği” suçlaması yöneltildi. Bunun üzerine savunma yapan gazeteciler, suçlamaları ret ederek gazetecilik faaliyetlerinde bulunduklarını kaydetti. 

4 GAZETECİYE EV HAPSİ 

İfadelerini ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Semra Turan ve Cihan Başakçıoğlu’nu adli kontrol şartıyla, Delal Akyüz, Melike Aydın, Tolga Güney ve Fatma Funda Akbulut’a ise ev hapsi vererek serbest bıraktı.

TGS: ADLİ KONTROL  CEZALANDIRMAYA DÖNÜŞTÜ

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), gazetecilere uygulanan adli kontrol şartına tepki gösterdi. TGS'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Adli kontrol cezaya dönüştü! Salı günü İzmir’de ev baskınıyla gözaltına alınan meslektaşlarımız tutuklama talebiyle sevk edildikleri sulh ceza hakimliğince adli kontrolle serbest bırakıldı. Melike Aydın, Delal Akyüz ve Tolga Güney hakkında konutu terk etmeme; Cihan Başakçıoğlu ve Semra Turan hakkında ise imza adli kontrol tedbirine karar verildi. Mesleki faaliyetleri ile suçlanan gazetecilere reva görülen bu muamele kabul edilemez!"