GÜNDEM

Japon deprem uzmanından Türkiye tahminleri

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş ve Van bölgelerine özellikle dikkat çekti. Moriwaki, "Türkiye genelinde düşünüldüğünde, Marmara Bölgesi ve İzmir'de de deprem olabileceğini ifade edebilirim" şeklinde konuştu.

Abone Ol

Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Dün Tunceli'de ve birkaç gün önce Malatya'da sarsıntı yaşandı, ancak bu olayları artçı depremler olarak değerlendirebiliriz" açıklamasında bulundu.

Erzincan'daki etkinliğe katılmadan önce gazetecilere açıklama yapan Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın uzun bir aradan sonra 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki Elazığ depremi ve 6 Şubat'ta gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremleri ile tekrar aktive olduğunu belirtti. Moriwaki, bu kırılmanın fay hattının stres biriktiren bölgelerinde devam edeceğini ifade etti.

Hatay'daki depremlerin ardından 20 Şubat'ta Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde ve birkaç dakika sonra Samandağ ilçesinde 5,8 büyüklüğünde depremlerin meydana geldiğini hatırlatan Moriwaki, "Hatay'dan sonra nerede bir kırılma olabileceği konusunda, denizin altında ve Kıbrıs tarafında olabileceğini söyleyebilirim" şeklinde konuştu.


Doğu Anadolu Fay Hattı'nda tekrar Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş ve Van bölgelerinde bir deprem olabileceği tahmin edilmekte olduğunu belirten Moriwaki, sözlerine şöyle devam etti: "Dün Tunceli'de ve birkaç gün önce Malatya'da yaşanan sarsıntılar, artçı depremler kategorisine girebilir. Bu tür artçı depremler genellikle 2 yıl boyunca devam edebilir. Bu artçı depremler genellikle çok az büyüklükte, ara ara 3 büyüklüğünde olabilir. Bu duruma artık şaşırmamak gerekiyor, çünkü bu normal bir durumdur. Ancak gelecekte Bingöl, Karlıova, Van, Muş, Bitlis gibi bölgelere dikkat etmek önemli. Ancak Türkiye genelinde de her zaman deprem olabilir. Zaten Türkiye deprem haritasında kırmızı, yani riskli bir bölgede bulunuyor, aynı durum Japonya için de geçerli. Bu nedenle şimdi ne zaman ve nerede olacağına odaklanmak yerine, her zaman olabileceği gerçeğiyle baş etmeye hazır olmamız önemli. Depreme hazırlıklı olmak, olası hasarın yüzde 70'inin önüne geçebilir. Bu nedenle şimdiden hazır olmak gerekiyor. Genel olarak Türkiye'yi düşündüğümüzde, Marmara Bölgesi ve İzmir'de de deprem olabileceğini söyleyebilirim."

Özellikle yumuşak zeminlerde sıvılaşma olasılığına vurgu yapan Moriwaki, "Ova bölgeleri de aynı durumda. Hatay ve Kahramanmaraş'ta ova bölgelerinde ciddi hasarlar meydana geldi. İstanbul'un da riskli bir bölge olduğunu belirtiyoruz. İstanbul'da acil olarak kentsel dönüşümü tamamlamak önemli" dedi.