Haber: Hülya Kılınç
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Başkanı Nuray Karaoğlu, yaklaşan yerel seçimler öncesi CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i ziyaret ederek, kadınların siyasal alanda eşit temsil edilmemesinin altını çizerek, taleplerini anlattı.
KA.DER’in "Siyaset ve Karar Alma Süreçlerinde Kadınların Güçlenmesi Projesi" kapsamında 2024 yerel seçimlerinde aday olmak isteyen kadınlar için yakın dönemde Manisa, Mersin, Doğubeyazıt, Tunceli, Gaziantep, Ankara, İstanbul’dan sonra İzmir’de düzenlediği “Siyaset Okulu”nun çalışmalarını anlatan Nuray Karaoğlu, siyaset okuluna katılan kadınların temsil açısından partilerinde daha çok fark edildiğini ve siyaset okuluna ilgiyi arttırdığını dile getirdi.
KA.DER Başkanı Karaoğlu'nun anlattıklarını dinleyen Özgür Özel, “Siyaset Okulu”na katılan kadınların listesini istedi. Karaoğlu ise Özel'e gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür ederek, kadınların bulunduğu listeyi kendisine takdim etti.
Karaoğlu, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER)’in "UN Women Türkiye", İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı’nın (SIDA) desteklediği "Siyaset ve Karar Alma Süreçlerinde Kadınların Güçlenmesi Projesi" kapsamında 2024 yerel seçimlerinde aday olmak isteyen 300 den fazla kadının bu programa katıldığını söyledi.
ÖZEL’E “EŞİT TEMSİL” ÇAĞRISI
Kadınların eşit temsil talebi ilgili hazırladıkları raporu siyasi partilere takdim ettiklerine değinen Karaoğlu, Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan 19 yerel seçimde seçilen 32 binden fazla belediye başkanının sadece 150'sinin kadın olduğunu vurguladı. Karaoğlu, yerel seçimlerde kadınların eşit temsil edilmediğini kaydederek, şöyle devam etti:
“Trajik ama gerçek olan bu tablo siyasette kadının eşit temsiline değil, temsili olarak kadının varlığına işaret ediyor. 2024 seçimlerinde açıklanan aday oranları partinizin tüzüğünde yazan yüzde 33 cinsiyet kotasının da oldukça altındadır. En temelden, yani kendi siyaset aracımız olan partilerden eşit temsili uygulamaya başlamazsak toplumda bir fark yaratamayacağımız çok açık.
Her geçen gün daha da erkekleşen ülke siyasetinin kodları değişmeli. Evet, bu mümkün; bu çağrıya karşılık vermeyenlere rağmen mümkün. Türkiye’de kadınların toplumsal hayattan ve siyasetten dışlanması, siyasal alanda kadın sesine tahammülün olmaması, siyasal zeminde yer almalarının engellenmesi daha fazla sürdürülebilir değil. Siyasette eşitsiz tavır, kadınların bu alanda ayrımcılığa uğramaları, daha fazla katlanılır değil. Bu yüzden KA.DER’in kurulma sebebi ve yaptığı çalışmaların ana eksenine bakarsak siyasette kadının eşit temsil hakkı sağlanabilirse toplumda da eşit haklarımızın mümkün olduğunu söylüyoruz. Kadınların eşit temsilinin sağlanması sadece KA.DER’in, sivil toplum kuruluşlarının ve kadınların değil siyasette söz sahibi olan bütün partilerin mücadele alanı olmalıdır. Ancak eşit temsil sağlandığında gerçek demokrasiden bahsedebilir, toplumun her kesimiyle eşit bir yönetim şekli oluşturabiliriz.
Partinizde değişim ve dönüşüm sloganıyla oluşturduğunuz yeni dönemde, bir lider olarak sizi değişimin kilidini açmaya tüm kadınlar olarak davet ediyoruz.”