Adana Atatürk Parkında bir araya gelen ‘Kadın Meclisleri’ üyesi kadınlar, 25 Kasım öncesinde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto eden kadınlar Adana'da sokağa çıktı.

BU YIL 269 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Türkiye genelinde 25 Kasım öncesinde kadınlar tarafından yapılan eylem çağrılarına bir yenisi Adana'da eklendi. İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması ve kadına yönelik şiddeti merkeze alan basın açıklamasında kadınların mücadele ederek tüm haklarını elde edeceği vurgulandı. Kadınlar adına basın açıklamasını Duygu Baytekin okudu. Açıklamada, "Bu yıl 269 kadın öldürüldü. 152 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Pınar, Melek, Emine, Fatma, Özlem, Esma..isimlerini sayamadığımız nicesi pandemi ya da deprem değil, erkek şiddeti ile öldürüldü. 1 gün içinde 4 kadın öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı her biri hayatta olacaktı. Bu ülkede kadınlar her gün yaşam mücadelesi veriyor. Kadınlar korunmak istiyor. Sosyal medyadan seslerini duyuruyor. Her gün karakola gidip koruma,uzaklaştırma kararları alıyorlar. Adalet için o mahkemelerin kapılarını aşındırıyorlar. Ama o verilen kararlar etkin uygulanmıyor. Kadınlar o adalet aradıkları mahkemelerin önlerinde öldürülüyor" denildi.

"ERKEK ÖLDÜRÜYOR ÜZERİ ÖRTÜLÜYOR"

Kadın cinayetlerinde yargının tutumunun eleştirildiği açıklamada, "Kadınlar öldürülüyor ve üzeri intihar, kaza diye örtülmeye çalışılıyor. Şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden kadınların yakınları, tüm şüphelerin üzerine gidiyor. Bilimsel yöntemlerle, adalet mücadelesiyle gerçeğin açığa çıkması için mücadele ediyoruz. Failler ne diyor, ‘yaptım, yine yaparım; nasıl olsa ceza almam’ diyor. Bir kadına şiddet uygulayan erkek ceza almadığı için başka bir kadını öldürüyor. Artık kadınlar işkence ile şiddete uğruyor, çocuklarıyla birlikte öldürülüyor. Failler bu cesareti nereden alıyor çok iyi biliyoruz. Sorumluluklarını yapmayan kolluk kuvvetinden alıyor. Görevini yerine getirmeyenler hakkında işlem yapmayan, kadınlar için adalet sağlamayan yargıdan alıyor. Yasaları uygulamayanlardan, mekanizmaları işletmeyenlerden, siyasi irade ortaya koymayanlardan alıyor" denildi.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ UYGULATACAĞIZ"

Kadına yönelik ve cinayetlere karşı İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasının hayati önem taşıdığı belirtilen açıklamada, "Kadın cinayetlerini durdurma iradesi ortaya koymayanlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi tartışmaya açmaya çalıştılar. Kadınlar İstanbul Sözleşmesi, 6284 uygulanmadığı için öldürülüyor. Çözüm yoluna saldırılması, tartışmaya açılması kadınların hayatına mal oluyor. Ama biz kadınları yaşatacak olan İstanbul Sözleşmesi için meydanları doldurduk. İstanbul Sözleşmesi yaşatır dedik, saldırıları püskürttük. Şimdi de şiddeti, cezasızlığı, şüpheli ölümleri, kadın cinayetlerini durdurmak için: İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız" denildi.