Kanada Dışişleri Bakanlığı, aralarında Başbakan Justin Trudeau'nun da bulunduğu çok sayıda siyasetçiyi hedef alan "Çin'le bağlantılı 'dezenformasyon' kampanyası" tespit edildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sosyal medya platformlarında Çin hükümetiyle bağlantılı "bot hesaplarla", Trudeau, muhalefet lideri Pierre Poilievre ve çok sayıda siyasinin sosyal medya hesaplarına ağustos ve eylülde binlerce yorum yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu eylemler "dezenformasyon" kampanyası olarak nitelendirilirken "propaganda" amacıyla bu kapsamda çeşitli sosyal medya platformlarında binlerce yorumlar yapıldığı belirtildi.

Çin'le bağlantılı sosyal medya hesaplarının yapay zeka ile üretilen videolar da paylaştığı vurgulanan açıklamada, bu yöntemle "gerçek kullanıcıların Başbakan'ı eleştirdiği algısının oluşturulmaya çalışıldığına" işaret edildi.

Açıklamada ayrıca söz konusu girişimin "muhtemelen" Çin'e yönelik eleştirilerin de önünü kesmeyi amaçladığı kaydedildi.

Bakanlık, Çin'le bağlantılı olduğu belirtilen sosyal medya yorumlarının hükümetin dezenformasyonla mücadeledeki "Hızlı Tepki Mekanizması" tarafından tespit edildiğini vurguladı. (AA)