Karadeniz Ereğli 22. Uluslararası Sevgi, Barış, Dostluk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında verilen ve Türkiye’nin Nobel’i olarak kabul edilen Sevgi, Barış, Dostluk (SBD) ödülünün ikincisi Milli Yüzücü, Dünya şampiyonu, Altın madalyalı Paralimpik yüzücü Sümeyye Boyacı’ya verildi. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Sümeyye Boyacı’nın kimsenin görmediği kanatlarıyla umut olduğunu belirterek mücadelesi, yaşama azmi ve yaşam sevinciyle örnek olduğunu belirtti. Karadeniz Ereğli 22. Uluslararası Sevgi, Barış, Dostluk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında verilen Sevgi, Barış, Dostluk ödülünün ikincisi tüm sağlık çalışanlarından sonra Milli Yüzücü, Dünya şampiyonu Altın madalyalı Paralimpik yüzücü Sümeyye Boyacı’ya verildi. Karadeniz Ereğli’de festival için alanda bulunan yüz binlerin önünde ödülü almak üzere Sümeyye Boyacı sahneye davet edildi. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, eşi Neriman Posbıyık’la sahneye çıkarak SBD ödülünü Sümeyye Boyacı’ya takdim etti. Sahnede ayrıca, Sümeyye Boyacı’nın mücadelesini anlatan video gösterimi yapıldı.

SÜMEYYE GURURUMUZ OLDU

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, yaptığı konuşmada SBD ödülünü Sümeyye Boyacı’ya vermekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek; “Kimsenin görmediği kanatlarınızla umut olmanız, mücadeleniz, yaşama azminiz ve yaşam sevincinizle örnek oluşturmanız, elde ettiğiniz müthiş başarıyla ay yıldızlı bayrağımızı göklerde dalgalandırmanız, İstiklal Marşımızı tüm dünyaya dinletmeniz, imkansız zannedileni başarmanız nedeniyle, yüzyıllardır farklı kültürlere ev sahipliği yapan ve efsaneleri günümüze kadar ulaşan Karadeniz Ereğli halkı adına Sevgi, Barış ve Dostluk Ödülü’nü sunmaktan onur duyarım.”

KIYMETİMİZİ NE KADAR ÇALIŞIRSAK O KADAR BELİRLERİZ

Karadeniz Ereğli’de bulunmaktan ve SBD ödülünü almaktan büyük onur duyduğunu belirten Milli Yüzücü Sümeyye Boyacı şunları söyledi: “Bu festivalin temasını oluşturan ve almış olduğum ödüle ismini veren bu güçlü duyguların yanında, pes etmemek, disiplin, azim ve dürüstlük gibi değerleri önemsiyorum. Kıymetimizi ne kadar çalışırsak o kadar belirleriz. Başarıyı elde edene kadar yaşadığımız zorluklar sayesinde ortaya çıkıyor bu kıymetli değerler. Ben bunu bir elmasa benzetiyorum, tıpkı bir kömürün ezilip baskı altında kaldıkça elmasa dönüşmesi gibi. Biliyorum ki burada yüz binlerce genç arkadaşımızın da elmasa dönüşmeyi bekleyen bir potansiyeli var. Madalya alırken madalyayı her ne kadar boynumda taşıyor olsam da ben oraya gelene kadar beni de taşıyan insanlar var, onlar büyük emekler harcıyor. Herkese teşekkür ediyorum.” Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın eşi ve Kadın Gücü Kooperatifi Başkanı Neriman Posbıya ödül sahibi Sümeyye Boyacı’ya kadınların hazırladığı el emeği ürünlerden hediye etti antrenörüne plaket takdiminde bulundu. Sümeyye Boyacı’ya verilen ödülün gerekçesi açıklanırken şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Cumhuriyeti tarihine ilk Dünya ve Avrupa şampiyonluğu gururunu yaşatan genç yüzücümüz Sümeyye Boyacı’nın, “balıkların da kolları yok” diyerek başlayan hayat hikâyesinden kısaca bahsetmek istiyoruz. 5 şubat 2003 tarihinde Eskişehir'de dünyaya gelen Sümeyye Boyacı ailesinin teşvikiyle 5 yaşında yüzmeye başladı. Kısa sürede yüzmeyi öğrenen ve yeteneğinin farkına varılan Boyacı 11-12 yaşlarında dünya barajı derecesini geçerek dikkatleri üzerine çekti. 2013 yılından itibaren antrenörü Mehmet Bayrak ile çalışan Boyacı, 13 yaşında kariyerinin ilk uluslararası yarışı olan uluslararası Almanya yüzme şampiyonasında mücadele ederek 2 gümüş 2 bronz madalya ile milli takım serüvenine adım attı. Henüz 15 yaşındayken, Dublin’de düzenlenen açık yaş Avrupa şampiyonasında 50 metre sırtüstü kategorisinde altın madalya kazandı ve Türkiye'nin ilk ve en genç kadın Avrupa şampiyonu yüzücüsü oldu. Sümeyye Boyacı, 16 yaşında sadece en iyilerin rekabet ettiği Londra açık yaş dünya şampiyonasında 2.'lik kazanırken; bu yıl, geçtiğimiz haziran ayında Portekiz’de düzenlenen dünya şampiyonasında ülkemize cumhuriyet tarihinin yüzmede ilk altın madalyasını kazandırdı.